Prelivanje lilij spomladi. Kaj in kdaj hraniti lilije med cvetenjem

Vsak pridelovalec ima svoje mnenje o dodatni prehrani za lilije spomladi. Ta mnenja so popolnoma nasprotna. Ugotoviti morate le, ali je hranjenje lilij spomladi res tako pomembno in če da, katere..

Značilnosti spomladanskega hranjenja lilij

Rast zelene mase v pomladnih in poletnih mesecih, nastanek brstov in cvetenje ter priprava rastline na novo obdobje cvetenja so odvisni od polnega razvoja čebulice lilije. Vse to je mogoče le z ustrezno prehrano podzemnega dela kulture. Koreninski del cvetoče rastline bo zdrav in močan le s pravočasnim hranjenjem.

Priporočljivo je, da gnojila prvič uporabite za ogrevanje tal, katerih temperatura ni nižja od 6-7 stopinj. Odvisno od podnebnih razmer na določenem območju je to lahko v začetku aprila ali v prvem tednu maja. Do takrat naj bi lilije pognale do približno 10 cm višine. Zgodnje gnojenje je neuporabno, saj čebulice še niso pripravljene za hranjenje in staljena voda bo najverjetneje odnesla vsa gnojila s seboj..

Potreba po gnojenju spomladi je neposredno povezana s sestavo tal v gredicah. Plodna tla, območje z veliko količino humusa v prvih 2-3 letih po sajenju lilij, ne potrebujejo hranjenja. Toda na slabem zemljišču bodo ti cvetoči pridelki brez gnojenja videti šibki. Brez dodatne hranilne podpore bo rastlina izgubila dekorativni učinek in jo bo treba v prihodnjih letih presaditi na novo mesto..

Spomladansko hranjenje lilij ima tudi slabosti. Če so tla prenasičena z minerali, bosta rast in razvoj celotne rastline (nadzemne in podzemne) opazno zaostala. Presežek gnojila zatira lilije. Toda plevel v tem času začne aktivno rasti, saj vzame vso hrano. V višino so veliko višje kot mlade sadike cvetov, vsa svetloba pa v večji meri gre v plevel. Lilije potrebujejo še več dodatne pozornosti in časa za nego, zlasti za plevel.

Kakšna gnojila uporabiti za lilije

Sestava gnojila za lilije

Za popolno rast in razvoj lilij v poletnem obdobju se priporočajo naslednje možnosti spomladanskega hranjenja:

  1. 1 žlica amonijevega nitrata na kvadratni meter cvetlične parcele.
  2. Kompleksno gnojilo – nitroammofoska.
  3. Za 10 litrov vode – 1 liter fermentirane raztopine mulleina.
  4. Za 10 litrov vode – 1 kozarec lesnega pepela, predhodno presejan (uporablja se občasno v majhnih količinah skozi celo pomladno sezono ali enkrat skupaj z namakalno vodo).
  5. Kompostni humus ali gniloba gnoja.
  6. Biohumus, pridobljen kot posledica aktivnosti in življenjskih procesov deževnikov.

Izkušeni cvetličarji in vrtnarji ne priporočajo uporabe svežega gnoja ali mulleina kot gnojila za lilije. Takšno hranjenje prispeva k pojavu različnih nalezljivih ali glivičnih bolezni. Poleg tega lahko agresivna mikroflora tega gnojila povzroči hitro gnitje čebulic in smrt celotne rastline še pred začetkom obdobja cvetenja..

Kako spomladi nahraniti lilije?Kako spomladi nahraniti lilije?