Sladki grah ali dišeča vrsta. Sajenje in gojenje

Ta rastlina lahko zadovolji vsakogar. Konec koncev lahko uživate ne le v raznolikosti barv, ampak vdihnete prijetne note subtilne arome. Grah je najbolje gojiti na prostem. Ne potrebuje posebne nege zase, na primer lilije, vrtnice ali gladiole. Za grah zadostuje dobro zalivanje in sonce, sicer pa ni preveč zahtevno. S svojo lepoto in čudovitim vonjem lahko navduši od junija do prve zmrzali. Gojenje stročnic ima samo eno korist – lahko obogatijo zemljo z dušikom. Na splošno je gojenje sladkega graha preprosta in ne težka naloga..

Priprave na pristanek. Takšna rastlina spada med enoletnice, kar pomeni, da jo lahko gojimo tako s semeni kot s pripravljenimi sadikami. Bolje je ne sejati semen za sadike. To je zelo dolgo, težko in dolgočasno. Mlade rastline se izkažejo za zelo krhke in jih je zelo težko natančno posaditi..

Seme morate samo posejati v zemljo, to je vse. Rast na ta način omogoča pridobivanje bujnih in močnih cvetov. Toda najprej morate fižol pripraviti za sajenje v zemljo. Če želite to narediti, jih morate 1,5 ure namočiti v vroči vodi in nato položiti v vlažno krpo. Tako boste lahko preverili kakovost semen. Tisti, ki se izležejo, so primerni za nadaljnjo rast, ostale pa bo treba zavreči, najverjetneje so se med skladiščenjem poslabšali.

namočite v vroči vodi 1,5 ure in nato položite v vlažno krpo

Šele pri namakanju je treba upoštevati eno pomembno točko. V vročo vodo lahko damo samo sorte, ki imajo rjavo-rjavo in sivo-rjavo barvo, grahovo seme drugih barv zaradi takšnega namakanja pa se lahko poslabša.

Pristanek v tleh. Kdaj je najboljši čas za sajenje graha? Glede na to, da obdobje od setve do časa cvetenja traja 2-3 mesece, je treba zato semena od sredine pomladi (april-maj) poslati v tla. Če se v tem obdobju ponoči rahlo zniža temperatura, recimo -5 ° C, to ne bo v nobenem primeru poškodovalo rože. Podoben test ga bo, nasprotno, ublažil in okrepil.

Sčasoma ima odrasla rastlina obliko bujnega grma, zato je pri sajenju bolje postaviti semena 20-30 cm narazen. Mladi grah hitro in prijateljsko požene. S pojavom 2-3 listov je treba del na vrhu odrezati. Tako bo rastlina v procesu rasti prejela bujno krono in navdušila s plemenitim cvetenjem..

Mlada rastlina še nima te moči in odpornosti, zato jo je treba najprej previdno privezati na ograjno mrežo ali drugo oporo. Prav tako bo nekaj časa treba usmerjati grah, nato pa se bo lahko sam prilepil na svoje antene in ustvaril živo mejo.

Kako pravilno saditi v zemljo, zalivati ​​in gnojiti

Kraj in zemlja. Grah je primeren le za sončno mesto, kjer ni vetra in prepiha. Veter morda ne bo zlomil te krhke in občutljive rastline, vendar se lahko upogne. Mesto v senci ne bo omogočilo, da se rastlina odpre v vsem svojem sijaju, cvetenje bo zbledelo in kratkotrajno. Sladki grah nima posebnih pritožb glede tal. Lahka, zmerno rodovitna tla so povsem primerna.

Zalivanje in gnojenje. Kot vsaka cvetoča rastlina je grah odličen za redno mineralno gnojenje, organska gnojila zahtevajo poseben pristop. Natančneje, svež gnoj lahko popolnoma opeče koreninski sistem rastline. Sladki grah ljubi vlažno zemljo, zato je bolje, da mu ne pustite, da se posuši, sicer se bo rastlina povesila in odvrgla cvetoče brsti.

Čas je za cvetenje. To je neverjeten prizor, kot da so naokoli raztreseni molji različnih barv, zato sladki grah začne cveteti. Njegov videz je lep tako na gredici kot na balkonu, v visečih vazah ali na robniku. Odlična možnost za okrasitev ograje, hkrati pa ustvarjanje svetlo zelenega zaslona. Rastlina dolgo cveti in ne izgubi privlačnosti. Grah svoje vrste najdlje cveti in ohrani nežno, prijetno aromo. Pri rezanju lahko tudi dolgo stoji..

Rastlina dolgo cveti in ne izgubi privlačnosti.

Rastoče funkcije. Da bi čas cvetenja trajal čim dlje, morate preprečiti zorenje semen. Ko se cvetovi posušijo, jih je treba previdno odrezati. Toda za pridobitev sadilnega materiala za prihodnost seveda potrebujete semena. V te namene lahko pustite nekaj grmov in jih pripravite za nabiranje semen. V tem primeru na celotnem grmu ostane do 10 velikih brstov, druge odstranimo. Potem morate iz teh cvetov dobiti semena. Imajo odlično kalivost – 8 let. Najbolje je, da semena hranite na dnu hladilnika. Mesta setve graha je treba spremeniti, na prejšnjega se lahko vrnete šele po 4 letih.

Zanimivo je! Vzrejen sladki grah Henryja Eckforda, škotskega rejca iz 19. stoletja. Vzel je enoletnico, ki lepo cveti in nekakšno dišečo rožo, in tako je dobil rastlino, ki se imenuje sladki grah – lepa in dišeča. Za svoje odkritje je bil Henry nagrajen z najvišjo kraljevsko nagrado. Rastlina, ki jo je takrat ustvaril, je pridobila izjemno popularnost, ki je še danes v najboljšem stanju. Na svetu obstaja do 3 tisoč sort takšne rože..

S prihodom sladkega graha na vrtu bodo zagotovo prišle dobre spremembe. Vse okoli bo zacvetelo in zaživelo, napolnilo ga bodo svetle barve in neverjetne arome.