Stoletje

Centaurium (Centaurium) je zelnata rastlina in spada v družino encijanov. V rodu je približno dva ducata enoletnih in trajnih predstavnikov zelišča, v naravi jih najdemo na številnih celinah v subtropskem in zmernem podnebju..

Značilnosti stoletja

Zdravilno rastlino stoletnik popularno imenujejo “zlato zelišče”, “tisoč”, “srce” in “zolotnik”. Zdravilne lastnosti kentavra so splošno znane v ljudski in uradni medicini, v homeopatiji, med zeliščarji in farmacevti. Rastlina je sestavljena iz preprostega ali razvejanega stebla, majhnih sedečih listnih plošč, petih cvetnih listov belih, rumenih, lila ali roza odtenkov in sadnih škatel s semeni.

Gojenje stoletja iz semen

Gojenje stoletja iz semen

Centaury je najbolje gojiti na odprtem, sončnem mestu ali v lahki delni senci v bližini z visokimi drevesi. Rastlina ima raje peščena ali ilovnata območja z globoko podtalnico. Ne sadite semen ali sadik na nizko območje s stoječo vodo. V takšnih razmerah popoln razvoj in rast nista zagotovljena.

Ker so semena stoletja zelo majhna, jih pred sejanjem pomešamo z majhno količino rečnega peska. Za en del semen bo potrebno pet delov peska..

Centaury sadike

Izkušeni cvetličarji priporočajo, da najprej gojite sadike stoletnikov doma, šele nato lahko rastline posadite na cvetlični vrt ali vrt.

V zadnjih dneh februarja ali na samem začetku pomladi semena sejejo v posode za sajenje v navlažen substrat in jih prekrijejo s steklom ali filmom. Sadike stoletnega gojenja gojijo v svetlem in toplem prostoru s sobno temperaturo (približno 23-25 ​​stopinj). Skrb za stoletnika je sestavljena iz zalivanja, rahljanja tal, obiranja in utrjevanja. Sajenje sadik v odprto zemljo se izvaja v zadnjih dneh maja ali v začetku junija. Pri sajenju sadik je treba upoštevati interval približno 10 centimetrov.

Zeliščni cvet, opis in uporaba v medicini.Zeliščni cvet, opis in uporaba v medicini.

Sajenje stoletja na odprtem terenu

Sajenje stoletja v zemljo se izvede zgodaj spomladi. Spletno mesto je vnaprej izkopano, stisnjeno in nekoliko navlaženo. Z motiko naredijo plitke utore na površini zemlje z globino približno 1 centimeter in vanje posejejo semena. Razdalja med vrstami je od 40 do 60 centimetrov, odvisno od razpoložljive površine zemljišča na vrtu, kjer bo gojen stoletnik. Od zgoraj pridelke zdrobimo s tanko plastjo peska in pokrijemo s plastično folijo približno en teden. Po 7-10 dneh bodo odšli prijazni poganjki, nato pa se zavetje odstrani.

Skrb za sadike stoletnih senatov je v rednem vlaženju tal in plevelu. Ko rastline nekoliko zrastejo, jih je treba razredčiti. Med sadikami mora biti interval približno 3-4 centimetre..

Skrb za stoletnika na vrtu

Skrb za stoletnika na vrtu

Zalivanje

Cvetoče grmovje stoletja je dovolj naravne vlage, če redno dežuje. V tem obdobju dodatno zalivanje ni potrebno. Zaradi dolge odsotnosti padavin in visokih temperatur zraka je treba rastline zalivati. Količina vode za namakanje – zmerna.

Tla

Za popolno rast in razvoj stoletja jih je treba pravočasno znebiti nastajajočega plevela. Plitko rahljanje tal je priporočljivo le med vrstami. Plast mulčenja na cvetličnem vrtu bo odpravila plevel in rahljanje ter ohranila potrebno vlago v tleh. Kot mulčenje lahko vzamete pokošeno travo ali lesne ostružke..

Bolezni in škodljivci stoletja

Prednost stoletja pred drugimi vrtnimi rastlinami in cvetjem je visoka odpornost na bolezni in škodljivce. V redkih primerih lahko pridejo “nepovabljeni gostje” iz sosednjih kultur. S presežkom vlage v tleh (po močnem in dolgotrajnem deževju) obstaja možnost razvoja gnilobe korenin. Bolnim in poškodovanim rastlinam lahko pomagate s pomočjo ljudskih receptov, da ne uporabljate težkih kemikalij. Na primer, škropljenje z zeliščnimi poparki, prašenje z lesnim pepelom ali ogljem.

Zbiranje in shranjevanje stoletja

Zbiranje in shranjevanje stoletja

Za zbiranje zdravilnih surovin je primeren le stoletnik, starejši od enega leta. V prvem letu po sajenju se pridelek ne pobira. Če so rastline s to zmogljivostjo potrebne letno, potem je vredno saditi sadike dve leti zapored, vendar na različnih območjih. V eni sezoni bo mogoče zbirati surovine z enega mesta, v drugi pa z drugega. Tako bo z vsakoletnim postopkom zbiranja mogoče založiti zdravilne rastline..

Začetek cvetenja stoletja je optimalen čas za nabiranje zdravilnih zelišč. Pomembno je, da koreninski listi med obiranjem ostanejo zeleni. Rumene listne rozete niso primerne.

Osnovne zahteve za zbiranje in shranjevanje:

 • Stebla je treba odrezati tako, da ostane nad površino tal še 10-15 centimetrov;
 • Travo je treba vezati v majhne šopke;
 • Bolje je, da se zeliščni grozdi posušijo na podstrešju ali na drugem mestu, ki bo zatemnjeno, z dobrim prezračevanjem in z zmerno temperaturo zraka;
 • Surovine ni priporočljivo sušiti pod sončno svetlobo, saj bo izgubila zdravilne lastnosti in poslabšala zunanje lastnosti;
 • Temna in hladna soba je idealen kraj za shranjevanje zdravilnih zelišč;
 • Najprimernejša posoda za shranjevanje surovin – vrečke iz blaga, papirnate vrečke, kartonske škatle.

Vrste in sorte stoletja s fotografijo

Navadni stoletnik (Centaurium erythraea)

Skupna stoletnica

Imenujejo ga tudi “sedem ur” ali “centurija” – priljubljena v cvetlični kulturi vrsta do 50 centimetrov visoka s svetlo rožnatimi socvetji. Obdobje cvetenja traja vse poletne mesece..

Lepa stoletnica (Centaurium pulchellum)

Stoletje je lepo

Nizko zdravilna vrsta centaury, vključena v Rdečo knjigo na ozemlju držav, kot so Rusija, Ukrajina in Latvija. V naravi raste kot letni pridelek in komaj doseže petnajst centimetrov v višino. Sestavljen je iz gladkih poganjkov, stebelnih listnih plošč, rožnatega cvetja s petimi lističi in plodov – škatel s semeni.

Meyerjeva stoletnica (Centaurium meyeri)

Meyerjeva stoletnica

Letne vrste z višino od 10 do 40 centimetrov. Sestavljen je iz tetraedrskih stebel, stebelnih listov, belih socvetij in plodov z majhnimi semeni. Obdarjeno z dolgim ​​obdobjem cvetenja-od sredine maja do sredine oktobra. V naravi raste na gozdnih robovih, na obrobju močvirja, na bregovih rek in v goščavah grmovja.

Centaurium spicatum (Centaurium spicatum)

Stoletni spikat

Enoletna vrsta stoletnika z razvejanim steblom, bazalnimi podolgovatimi in rahlo koničastimi listi, klasastimi socvetji rožnatih cvetov in sadnimi kapsulami. Porazdeljeno na Kavkazu, v Iranu in Srednji Aziji. Obdobje cvetenja traja približno dva meseca (april, maj), plodovi zorijo do začetka jeseni. Raje vlažna travniška tla, pa tudi slana barja in vodna telesa.

Obmorska stoletnica (Centaurium littorale)

Obmorska stoletnica

Ali obalna kantavrija – nizka vrsta, ki doseže višino od 5 do 20 centimetrov. Sestavljen je iz golega, razvejanega stebla, žilastih suličastih listov, rožnatih cvetov s štirimi ali petimi cvetnimi listi in podolgovatih plodov kapsule. Obdobje cvetenja traja vso poletno sezono in se konča v začetku septembra. Trava raje raste na mokrih travnikih, na sipinah, pa tudi na obalah jezer in rek.

Močvirje (Centaurium uliginosum)

Močvirna stoletnica

Premalo raziskana vrsta, ki je še ne priporočamo za uporabo kot zdravilno rastlino.

Uporabne lastnosti stoletja

Zdravilne lastnosti stoletja

Zdravilne lastnosti stoletja

Navadni stoletnik je obdarjen z bogato sestavo. Vsebuje veliko koristnih elementov, ki so potrebni za odpravo različnih zdravstvenih težav. To so vitamini in organske kisline, fitosteroli in alkaloidi, eterična olja in številni kemični elementi..

Zdravilno zelišče se uporablja za boj proti virusom in bakterijam, pri zdravljenju raka in kot tonik, kot odvajalo in holeretik, hepaprotektivno in krčevito, protihelmintično in proti prehladu, za celjenje ran ter hemostatično, protivnetno in antiaritmično.

Zelišče vekice zdravi zgago in prebavne težave, odpravlja odvečne pline in sladkorno bolezen ter se uporablja pri zdravljenju jeter in ledvic, srca in krvnih žil. Pripravki na osnovi te rastline se uporabljajo pri zdravljenju sinusitisa, pri toksikozi, učinkoviti so pri stresu in nevrozah, malariji in alkoholizmu, pri različnih nalezljivih boleznih in gripi, za krepitev imunosti in pri alergijah. Decokcije, tinkture in olja blagodejno vplivajo na kožo, uporabljajo se v zobozdravstvu, izboljšujejo apetit in lajšajo otekline. Je eden najboljših naravnih antiseptikov.

Na osnovi zeliščnega stoletja se pripravljajo alkoholne tinkture, decokcije, čaji, eterično olje in sok. V ljudski medicini je zdravilo priporočljivo za notranjo in zunanjo uporabo. V uradni medicini je rastlina osnova tako pogostih zdravil, kot sta “Nephroton” in “Kanefron”.

Skupna stoletnicaSkupna stoletnica

Kontraindikacije

Stoletna zdravila niso priporočljiva:

 • Za kronične bolezni v akutni fazi;
 • S posamezno nestrpnostjo;
 • Z drisko;
 • Z debelostjo;
 • Med nosečnostjo;
 • S povečano kislostjo želodca;
 • V otroštvu.

Zaradi napačnega odmerjanja, dolgotrajne uporabe, neupoštevanja receptov in navodil ter samozdravljenja lahko stoletje privede do zastrupitve. Pred začetkom zdravljenja je zelo pomembno, da se posvetujete s specialistom..