Večerni jeglič: sajenje in nega na odprtem polju, gojenje iz semen

Nočna jelka (Oenothera) ali jeglič ali onager je korenovka rastline iz družine Ciprian. Obstaja okoli 150 različnih zelnatih rastlin in grmovnic. Enotera se ne goji le zaradi svojega dekorativnega učinka, ampak tudi zaradi njenih koristnih zdravilnih lastnosti. Iz njega se pripravlja veliko različnih zdravil, ki se pogosto uporabljajo v tradicionalni medicini. Spodaj bodo podrobno opisana pravila za sajenje, gojenje in nego večerne jeglice na prostem..

Opis cvetja jelke

Zvečer je lahko enoletnica, dvoletnica ali trajnica. Rastlina zraste od 30 cm do 1,2 m v višino. Stebla so trdno puhasta, lahko ravna ali plazeča. Listi so razporejeni izmenično. Lahko so preprosti, nazobčani, celih robov, pernato razrezani ali rebrasti. Cvetovi so dovolj veliki, premera približno 8 cm. Cvetni listi so beli, rumeni, rožnati, vijolični, modri ali rdeči, zelo dišeči. Samotne, včasih pa jih je mogoče zbrati v šopu ali čopiču. Cvetenje se začne junija in traja do septembra. Cvetovi živijo samo en dan, nato pa zvenijo. Plod je škatla, v kateri zori več kot tri tisoč semen jeglice.

Gojenje večerne jeglice iz semen

Gojenje večerne jeglice iz semen

Dveletni večerni jagode lahko gojimo v sadikah. Če želite to narediti, je treba v drugo polovico februarja in prvo desetletje marca posaditi semena v posode z zemljo. Ko se pojavijo poganjki, bodo sadike dobro rasle in postale močnejše, eno bomo posadili v odprto zemljo. Razdalja med rastlinami mora biti 50-60 cm.

Če ne želite gojiti sadik, lahko semena jagode posadite neposredno v odprto zemljo. Saditi je treba pred zimo ali v drugi polovici aprila ali v prvem desetletju maja in izključno v vlažna tla. Semena morate poglobiti za 1 cm, razdalja med njimi pa mora biti najmanj 30 cm. Zemljo za sajenje je treba pripraviti vnaprej. Previdno ga je treba izkopati in uporabiti organska gnojila v obliki komposta in humusa. Ko se pojavijo poganjki, jih je treba presaditi drug od drugega za nadaljnjih 10-15 cm, kar bo rastlinam omogočilo dobro rast in razvoj, brez poseganja v sosednje grmovje.

Sajenje večernega jaglaca na odprtem terenu

Za sajenje večerne jeglice je najbolje izbrati dobro osvetljeno območje vrta, tako bo cvetenje obilnejše in trajnejše. Rastlina pa dobro prenaša tudi malo sence. Kar zadeva sestavo tal, bo vse ustrezalo, saj jeglič ni izbirčen glede tal. Glavna stvar je, da ne posadite rastline, kjer je vlaga v tleh zelo visoka. Večerni jeglič ne prenaša preplavljanja, takšni pogoji so zanjo uničujoči. Zato je primro najbolje posaditi v dobro prepustno peščeno zemljo..

V prvem letu po sajenju pri dvoletnih in trajnih vrstah jeglice razvijejo koreninski sistem in bazalno rozeto listov. Toda cvetovi in ​​peclji se bodo začeli oblikovati šele po enem letu..

Večerna večerna nega na vrtu

Večerna večerna nega na vrtu

Zalivanje

Mlade rastline je treba zalivati ​​enkrat na sedem dni, starejše rastline pa je treba zalivati ​​le v času daljše suše. Po vsakem zalivanju ali dežju je treba zemljo okoli grmovja temeljito zrahljati in odstraniti plevel.

Prehrana in gnojila

Če med sajenjem na tla ni bilo gnojila, jih je treba uporabiti spomladi. Mullein raztopina je odlična za spomladansko hranjenje. V zemljo, oplojeno med sajenjem, lahko dodatno dodate uravnotežen kompleks mineralnih gnojil, vendar je to treba storiti, ko večerni jeglič aktivno cveti.

Obrezovanje

Da bi rastlina cvetela dlje in obilneje in se ne bi razmnoževala s samosejanjem, je treba redno odstranjevati socvetja, ki so že prenehala cveteti in so venela. Enoletne in dvoletne cvetove jeglice ob koncu sezone je treba odstraniti s cvetličnega vrta, za trajnice pa je treba odrezati zračni del.

Prenos

Kar zadeva presajanje in deljenje, je treba to narediti vsaka tri leta, saj jeglič zelo hitro degenerira.

Omejitev

Ker korenine jaglaca močno rastejo, je treba okoli gredice, kjer cvet raste, obvezno namestiti zadrževalne pasove. Kot ograjo v zemljo vkopite en skrilavec ali nekaj kovine.

Zimovanje

Večletni jeglič za zimo ne potrebuje zavetja, če pa se pričakuje huda zima z malo snega in zelo hudimi zmrzali, je najbolje, da rastlino pokrijemo z debelo plastjo šote ali komposta.

Vrste in sorte jelke

Večerna večerna nega na vrtu

Na vrtu najpogosteje gojijo dvoletne in trajne vrste večerne jeglice..

Dveletne vrste:

Oenothera drummondii – močno razvejan pritlikav grm. Zraste od 30 cm do 80 cm. Steblo je močno. Listi so podolgovato-suličasti, nasprotni, celi, na konicah zašiljeni, temno zelene barve. Cvetovi do 7 cm v premeru, imajo štiri cvetne liste in neverjeten vonj, rumeni.

Nočna jelka (Oenothera versicolor) – dvoletna rastlina, ki zraste do sto dvajset centimetrov v višino. Cvetovi so oranžni. Najbolj priljubljena sorta te vrste med vrtnarji je Sansent Boulevard. Grm te sorte zraste 35-45 cm v višino. Cvetovi imajo oranžno-opečni odtenek.

Dvogletni jeglič (Oenothera biennis), večerni jeglič ali večerni jeglič – Stebla te rastline so pokončna in pokrita s kratkimi dlačicami. Zrastejo do 1,2 m v višino. Listje je celo, redko zobato, skoraj cele robove, ima lanceolatno obliko, zraste do 20 cm v dolžino. Cvetovi te rastline so lahko do 5 cm v premeru, cvetijo le zvečer ali v oblačnem vremenu, svetlo rumene ali limonino rumene barve. Najbolj priljubljena sorta je Vechernyaya Zorya. Grmovi te sorte zrastejo do 1 m v višino. Cvetovi so zlato rumene barve z rdečim odtenkom, imajo prijetno aromo.

Nočna jelka (Oenothera speciosa) – ta mladiček zraste do štirideset centimetrov v višino. Listi so podolgovati in redko zobati. Rožnati cvetovi, premera do 5 cm, beli ali rožnati, zelo dišeči.

Nočna jelka (Oenothera erythrosepala), jelka Lamarck – bienale. Izvor te vrste je še vedno skrivnost. Močno razvejan grm, ravna stebla. Zraste do 1 m v višino. Listi so ovalno-suličasti, gladki, svetlo zelene barve. Cvetovi so rumeni, zbrani v gostih ščetkah.

Trajne vrste:

Lastnosti jelke: škoda in korist

Nočna jelka (Oenothera missouriensis), velika plodovka – stebla se dvigajo, zrastejo od trideset do štirideset centimetrov v višino. Listi so lahko ovalni ali ozko-suličasti. Cvetovi so samotni, prijetne arome, premera do 10 cm, zlato rumeni.

Nočna jelka (Oenothera perennis, Oenothera pumila) – Ta vrsta velja za premajhno, saj zraste le do 25 cm v višino. Listi so ozko-suličasti. Cvetovi so svetlo rumeni, majhni, zbrani v klascih.

Nočna jelka (Oenothera tetragona), jelka Frazera – zraste do 70 cm v višino. Listi so ovalni, modrozeleni poleti in jeseni rdečkasti. Cvetovi so rumeni, zbrani v ščitastih socvetjih. Najbolj priljubljene sorte: Sonnenwende (zlato rumeni cvetovi), Friverkeri (zlato rumeni cvetovi, stebla in brsti so rdeči), Hoes Licht (kanarsko rumeni cvetovi).

Navadna jelka (Oenothera fruticosa) – pol grmovnica, ki zraste do 1,2 m v višino. Listi so podolgovato-ovalni in temno zelene barve. Cvetovi srednje velikosti, rumeni odtenek, zelo dišeči.

Lastnosti jelke: škoda in korist

Nočna jeglica ima veliko uporabnih lastnosti, saj vsebuje saponin, karotenoid, steroid, flavonoid, tanin, fenolkarboksilno kislino, polisaharid, antocianin, sluz, polterpenoid, vitamin C v velikih količinah ter makro in mikroelemente kalcij, magnezij , kalij, natrij, cink, mangan, selen in železo.

Korenine rastline vsebujejo tudi veliko koristnih snovi. Osel je ena izmed pomembnih sestavin ljudskih receptov, namenjenih zdravljenju prehladov in tuberkuloze. Poleg korenin in stebel rastline so velika vrednost semena jeglice. Proizvajajo olje, ki vsebuje veliko količino polinenasičenih in maščobnih kislin, aminokislin in beljakovin. Olje semena jelke pomaga pri boju proti krvnim strdkom v žilah, dobro vpliva na telo v primeru bolezni jeter in ekcemov. Pomaga tudi pri lajšanju diateze in srbeče ihtioze.

Različni pripravki z dodatkom jelke pomagajo v boju proti artritisu, trombozi, astmi, tumorjem in glivičnim boleznim. Tinktura večerje pomaga pri boju proti driski in izboljša dehidracijo.

Kar zadeva kontraindikacije, vključujejo brez nadzora uporabo pripravkov, ki vsebujejo večerjo. Zaradi tega se lahko začnejo stranski učinki v obliki glavobolov in slabosti. Večerni jeglič tudi ni priporočljiv za ljudi, ki trpijo za epilepsijo in shizofrenijo. Večernega jegliča ne smete jemati hkrati z epileptogenimi zdravili in fenotiazini. Vzeti je treba različna sredstva, v katerih je jeglič samo, če za to obstajajo indikacije, in le v potrebnem odmerku.

Enotera: gojenje in nega (video)

Nočna sveča Enotera, pridelava.Nočna sveča Enotera, pridelava.