Yucca nitasta

Yukka Threads ima drugo ime, in sicer “drevo sreče”. Zelo lepa in zanimiva rastlina. Je precej nezahtevna, za juko ni zelo težko skrbeti. Pomembno je, da ne pozabite na nekaj ključnih točk. Domovina rastline je Severna Amerika. Obstaja približno 40 sort nitaste juke, obstajajo pa tudi primerki brez stebla.

Rastlina je socvetje, ki tvori bujno krtačo. Višina rože doseže en meter in pol. Yucca Filamentous – vrtna rastlina in jo lahko najdete kjer koli – od pisarn do velikih rastlinjakov. To je posledica njegove odpornosti proti zmrzali. Pomembno je, da juko pravilno posadite in takrat bo zdržala zmrzal do 30 stopinj in presenetljivo cvetela. Čeprav je še vedno bolje pokriti za zimo.

Če je vaša regija znana po ostrih zimah, potem kupite le dobro uveljavljeno, aklimatizirano rastlino, po možnosti iz lokalnega rastlinjaka, in prodajalca povprašajte za podrobnosti o skrbi zanjo pozimi. Filamentna juka je trajnica, dolgo bo krasila prostor, če zanjo ustrezno skrbite. Pravijo, da juka v hišo prinaša srečo in srečo, tako da dolgo cveti in vas veseli, morate obvladati znanost o skrbi za to rastlino.

Yucca je nitasta. Nega in sajenje rastlin

Yucca je nitasta. Nega in sajenje rastlin

Sajenje juke nitaste. Za sestavo tal ni kardinalnih zahtev. Glavna stvar je, da se izognete zalivanju, sicer bodo korenine nitaste juke začele gniti. Juko lahko shranite tako, da odstranite večino korenin in ponovno posadite nitasto juko v cvetlični lonec. In šele leto kasneje, potem ko zapustite juko, jo lahko znova posadite na svoj vrt, vendar po vseh pravilih. Pravila pa so naslednja: nitaste juke je treba posaditi na mestu, kjer ni nevarnosti prelivanja vode.

Mesto, primerno za nitaste juke, je na pobočju z rahlo delno senco dreves. Čeprav v resnici lahko raste celo na pesku, je glavna stvar zagotoviti razmere daleč od vlage in vode manj, tudi v najbolj divji vročini..

Pomembna je tudi drenaža. Jamo za sajenje nitaste juke je treba pripraviti najmanj 80 cm globoko in s premerom najmanj 40 cm. Nato kamenčke ali drobce opeke vlijemo v luknjo, 5-10 centimetrov, nato pa polovico napolnimo z grobim peskom, še bolje pa z odpadlo listje (dragoceni so kot gnojilo), pesek zmešajte s pepelom – to bo le izboljšalo učinek.

Veliko je odvisno tudi od sestave tal na lokaciji. In če so tla bolj peščena, potem lahko že sadite. Če je vaša zemlja na mestu ilovica ali črna zemlja, jo tik pred sajenjem “razredčite” s peskom.

zalivanje nitaste juke mora biti previdno

Kot ste že razumeli, je treba nitkasto juko previdno zalivati. Če poletna sezona ni suha, potem ji zadostuje naravno zalivanje, v primeru suše pa dovolj enkrat na teden. Nekajkrat v sezoni ga nahranite s kompleksnim mineralnim gnojilom, v tretjem letu (ko se korenine dokončno okrepijo) pa ga lahko nahranite tudi z organskimi odpadki. Ni potrebno presaditi nitaste juke, lahko raste na enem mestu že desetletja.

Za pripravo juke na zimsko sezono morate listje povezati v šop in na korenine položiti več odpadlih listov – to bo rastlino rešilo pred podhladitvijo.

Razmnoževanje nitaste juke je zelo enostavno – s pomočjo stranskih poganjkov, ki bodo, če jih ne boste pravočasno odstranili, spremenili vašo rastlino v velik in nemaren grm. Upoštevajte te pogoje za nego te čudovite rastline. In zapomnite si: ne začne cveteti v prvem letu po sajenju, ampak vsaj tri leta kasneje..

Na vrtu bo nitasta juka uspela kompozicija za nižje rože – tobak, nasturcij ali mačehke in lahko postane njen glavni okras.