Baile Matum ali bengalska kutina sadno drevo iz Indije

Plodovi tega drevesa imajo zdravilne lastnosti in so zdravilo v državah jugovzhodne Azije. So zelo uporabne, morda se zato uporabljajo v budističnih verskih kultnih ponudbah bogovom. Listi baile, ki rastejo na treh ročajih in spominjajo na trident Boga Shive, se v shaivizmu uporabljajo za tuširanje Shivalingama.

Kratek opis

  • Divji habitat: Indokina, Pakistan, Indija.
  • Izvor: Vrste rodu Aegle iz družine Rutaceae.
  • Življenjska oblika: listavec z plodovi.
  • Plodovi: podolgovati ali okrogli, premera pet do dvajset centimetrov, rumeni s svetlo oranžno sladko kašo.
  • Listi: zeleni, dolgi od štiri do deset centimetrov in široki od dva do pet centimetrov, razporejeni trije na enem peclju.
  • Nega: nezahtevna, preživi tam, kjer druge rastline ne morejo rasti.

Porazdelitev varščine

Opis in fotografija varščine

Varščine v Rusiji ne gojijo. Tu ga včasih najdemo v rastlinjakih, zimskih vrtovih in med sobnimi rastlinami ljubiteljskih pridelovalcev cvetja. Zraste do tri metre v višino, je nezahteven pri vzdrževanju, potrebuje dobro osvetlitev in redno zalivanje..

V Indiji, Maleziji, Indoneziji in drugih državah to drevo gojijo za sadje. V višino lahko doseže dvanajst do petnajst metrov. Nezreli plodovi so zeleni s trdo skorjo, obstajajo pa tudi desertne sorte, pri katerih skorja ni tako trda. Ko plod dozori, postane rumen, nekoliko podoben hruški. Meso sadja diši po vrtnici.

Notranjost ploda vsebuje sredico in osem do dvajset trikotnih segmentov z oranžnimi stenami, napolnjenimi s svetlo oranžno pastozno kašo, sladkega okusa z rahlim trpkim priokusom. Obstajajo sorte baile, ki skoraj ne vsebujejo semen, brez ostrega trpkega okusa..

Rožice so zeleno-rumene z veliko rumenimi prašniki

Rožice so zeleno-rumene z mnogimi rumenimi prašniki, cvetijo po celotni dolžini vej. Cvetovi se nahajajo v grozdih do sedem kosov. So zelo dišeči.

Zrna semen v kaši so podolgovata, ravna z dlačicami. Pri sajenju semen lahko gojite drevo baile.

Uporaba varščine pri kuhanju

Sadje jemo sveže ali posušeno. Baile ima druga imena, ki označujejo njene značilnosti. Koščeno jabolko se imenuje baile zaradi zelo trde lupine plodov, ki jo je mogoče zlomiti le s kladivom. Egle marmelada, zahvaljujoč adstrigentnim snovem, ki jih vsebuje sadje. Bail se uporablja za pripravo marmelade.

Uporaba varščine pri kuhanju

Sveže sadje vsebuje veliko hranil in vitaminov. V državah jugovzhodne Azije iz zrelega sadja pripravijo okusen napitek, ki se imenuje šarbat. Solate so narejene iz nežnih, mladih listov in semen baile na Tajskem.

Zdravilne lastnosti sadja

Za medicinske namene se uporabljajo tako zreli kot zeleni plodovi baile. Nezrelo sadje se uporablja za prebavne motnje in želodčne bolezni kot adstrigentno, protivnetno sredstvo, ki pomaga pri driski in celo griži. Zrela kaša pa se uporablja kot odvajalo, izboljša prebavo in poveča apetit..

Zdravilne lastnosti sadja

Varščina se uporablja za zdravljenje skorbuta. Pripravljen je vitaminski čaj, ki je dobro zdravilo proti prehladu. Celuloza sadja se uporablja v državah južne Azije namesto mila za pranje, ima čistilni in zdravilni učinek. Snov psoralen, ki jo vsebuje celuloza, spodbuja regeneracijo kože, ima zdravilni učinek pri luskavici in ščiti kožo pred sončnimi opeklinami.