De dagelijkse warme douche is in onze samenleving al een dagelijkse norm geworden. De exacte badtemperatuur is echter al sinds de oudheid onderwerp van verhitte discussies. Zelfs toen de oude Grieken verwarmingssystemen ontwikkelden voor hun openbare baden, kregen koude douches lang daarna de voorkeur vanwege hun gezondheidsvoordelen. Een aantal moderne onderzoeken ondersteunen nu deze buitengewone gewoonte – koude douches zijn veel gezonder voor de huid en lichaamsfuncties dan warme douches. Hier zijn 5 verrassende gezondheidsvoordelen die u zeker zullen overtuigen van de verandering die u in uw dagelijks leven moet aanbrengen.

Koude douches zijn niets nieuws

koude douche verhaal

Maak je geen zorgen, een ijsbeer zal je niet naar je badkamer lokken

ijsbeerbad met koude douche

Het zal ook niet sneeuwen in de badkamer, maar het kan bijna zo voelen

koude douche besneeuwde badkamer

Stel doelen voor jezelf, want uiteindelijk heb je geen last meer van de kou

koude douche waterval in de winter

Zo ziet een gezond persoon gehard tegen de kou eruit

koude douche gletsjer

koude douche staan ​​onder waterval

Neem direct een koude douche en geniet van gezondheidsvoordelen

Een koude douche in de ochtend vervangt koffie: Je weet al hoe ontspannend maar ook vermoeiend warm water kan zijn. De koude douche doet precies het tegenovergestelde. Als gevolg van de koudeschok begint u dieper te ademen en uw hartslag te versnellen, waardoor uw bloedstroom toeneemt. Dit geeft je een natuurlijke dosis energie voor de dag, verhoogt de arbeidsproductiviteit, sport- en studievaardigheden.

Na een koele douche voel je je klaar voor de dag, zelfs zonder koffie

koude douche ochtendkoffie

Koude douches kunnen het immuunsysteem ondersteunen: Koud water verbetert de bloedcirculatie en de aanmaak van witte bloedcellen (verantwoordelijk voor het immuunsysteem), wat ons niet alleen helpt ‘s ochtends op gang te komen, maar ook helpt bij het bestrijden en voorkomen van bepaalde gezondheidsproblemen. Het kan onder andere de bloeddruk verlagen en verstopte slagaders opruimen.

Het hoeft niet zo extreem te zijn

koude douche zwemmen in ijs

Verklein de poriën en versterk het haar met koude douches: Terwijl heet water de huid en het haar snel uitdroogt, verkleint koud water de poriën en rimpels en worden de natuurlijke oliën van de huid opgeslagen. Het werkt op dezelfde manier op het haar – regelmatige koude douches geven het haar glans omdat ze de haarfollikel versterken en voorkomen dat het splijt.

Bereik een gezonde huid en haar door koude douches

koude douche gezond haar en huid

Een koude douche kan pijnlijke spieren helpen verminderen na een inspannende training: Dit is vooral handig voor professionele atleten of als u meerdere keren per dag traint. Een koude douche na een training kan een grote bijdrage leveren aan het maximaliseren van de trainingsresultaten en het verkorten van de tijd die nodig is om te herstellen. Pijnlijke spieren zijn immers kleine ontstekingen in de spieren en de kou tast ze aan als een ijsklontje.

Voor veel atleten is dit typisch het dagelijkse leven na elke trainingssessie

elke dag koude douches voor atleten

Slank worden door een koude douche te nemen: Om ervoor te zorgen dat het lichaam onder een koude douche weer op zijn normale temperatuur komt, moet het een aanzienlijke hoeveelheid calorieën verbranden. Uit een Australisch onderzoek bleek dat ongeveer 10 minuten in koud water gelijk staat aan ongeveer een uur fietsen. Dus koud douchen is een geweldige aanvulling op je gezonde voeding.

Een koude douche nemen maakt je slank en fit, maar alleen met de juiste voeding en lichaamsbeweging

koude douche ijsemmer

Integreer ijskoude douches in je dagelijks leven, maar dan correct en zorgvuldig

Een onmiddellijke ijskoude douche is een te grote schok voor het lichaam en kan eerder tot gezondheidsproblemen dan voordelen leiden. Het is dus belangrijk om een ​​stapsgewijze aanpak te volgen. Het is het beste om te beginnen met douchen met lauw water en het elke dag een beetje kouder te maken, maar blijf in het begin niet langer dan een minuut onder het koude water staan. Probeer ook rustig en diep te ademen om hyperventilatie te voorkomen. Pas na een paar weken kunt u de tijd verlengen tot 10-15 minuten of meer, maar haast u niet. Dan heb je nooit meer last van de kou.

Elk begin is moeilijk, dus doe het rustig aan

koud douchebad ijskoud

Spring dus niet meteen in het ijskoude bad

koude douche schok voor het lichaam

Met een beetje wilskracht zul je echter succesvol zijn

koude douche feeststemming succes

koude douche ijskoud