Weinig voedingstrends hebben de afgelopen jaren zoveel aandacht getrokken als het ketogeen dieet. Dit is een vetrijke, koolhydraatarme vastenmethode die zijn oorsprong vindt in het oude Griekenland en nog steeds door Hippocrates werd gebruikt om epilepsie te behandelen. Er is echter veel verwarring over wat je eigenlijk kunt bereiken door het moderne ketogene dieet te volgen. Zoals met alle eetplannen, zijn er enkele serieuze voor- en nadelen die moeten worden afgewogen voordat een definitieve beslissing wordt genomen. Dus we nemen het ketogeen dieet onder de loep en geven je de belangrijkste informatie erover.

In het keto dieet staat vet op het menu

De voor- en nadelen van het ketogene dieet van de voedseltrend Keto dieet voedseltrend waarheid erachter

De basis van het keto-dieet

Het ketogeen dieet is een koolhydraatarm, vetrijk eetplan dat je lichaam stimuleert om vet te verbranden in plaats van koolhydraten (glucose) voor energie. Deze aandoening wordt ketose genoemd en wordt bereikt wanneer het dieet bestaat uit 60-75% vet, 15-30% eiwit en 5-10% koolhydraten.

Het belangrijkste voordeel van ketose is het bestrijden van obesitas door uw eetlust te verminderen, de energievoorziening te verbeteren en u alert en gefocust te maken. Vasten heeft een soortgelijk effect, maar het is geen oplossing voor de lange termijn. Om deze reden geven veel mensen de voorkeur aan het ketogene dieet, zodat ze langer in ketose kunnen blijven.

Deze percentages klinken allesbehalve gezond. Zit er waarheid achter??

Het ketogeen dieet Voors en tegens van de voedseltrend procent tabel keto

Wat wordt er gegeten tijdens het ketogeen dieet??

Omdat het ketogeen dieet zo’n hoge vetbehoefte heeft, moeten lijners bij elke maaltijd vet eten. Dus de dagelijkse 2000 calorieën zien er ongeveer zo uit: 167 gram vet, 100 gram eiwit en 25 gram of minder koolhydraten.

Sommige gezonde bronnen van onverzadigde vetten zijn toegestaan, zoals noten, zaden, avocado’s en olijfolie. Verzadigde vetten uit plantaardige olie, reuzel, boter, magere melk en cacaoboter worden in grote hoeveelheden gepromoot.

Eiwitten maken een groot deel uit van het ketogene dieet, maar het maakt meestal geen onderscheid tussen vetarme voedingsmiddelen en eiwitbronnen met een hoog gehalte aan verzadigd vet, zoals rundvlees, varkensvlees en spek. Veel voorkomende eiwitbronnen zijn vis, gevogelte, eieren en zeevruchten.

Het absolute contrast met veganisme – vlees en vis staan ​​hier elke dag op het bord

Het ketogeen dieet Voors en tegens van de voedseltrend - vet eten en weinig groenten

Eieren en spek zijn een populair keto-ontbijt

Het ketogene dieet Voors en tegens van het ontbijtidee van de voedseltrend keto

Vettige vis is gezond en vullend

De voordelen en nadelen van het ketogene dieet van de voedseltrend vis gebakken zalm

Hoe zit het met groenten en fruit? Alle fruitsoorten bevatten veel koolhydraten en daarom mag je bepaalde soorten fruit (meestal bessen) alleen in kleine porties eten. Groenten (ook rijk aan koolhydraten) zijn beperkt tot bladgroenten, bloemkool, broccoli, spruitjes, asperges, paprika’s, uien, knoflook, champignons, komkommer en selderij. Keto elimineert alle peulvruchten, bonen en alle soorten linzen uit het dieet.

Wat dranken betreft, is de belangrijkste drank in het ketogeen dieet “Bulletproof” koffie, die wordt gebrouwen met boter, kokosolie, MCT-olie of andere vetrijke stoffen.

De klassieke voedselpiramide staat op zijn kop

De voordelen en nadelen van het ketogene dieet van de voedseltrend eet piramide op zijn kop

Gefrituurde spruitjeschips zijn misschien heerlijk, maar door te frituren raken ze veel voedingsstoffen kwijt

Het ketogeen dieet Voor- en nadelen van de voedingstrend Spruitjeschips

Er zit altijd veel vettige dressing op elke salade

Het ketogeen dieet Voors en tegens van de food trend salade met zalm en avocado

Voordelen van het ketogeen dieet voor de gezondheid

Er is een reden waarom het ketogeen tegenwoordig zo populair is. Het is aangetoond dat het de volgende positieve veranderingen in de gezondheid veroorzaakt:.

 • Keto helpt je afvallen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit eetplan een aanzienlijke invloed heeft op de hoeveelheid lichaamsvet die je metaboliseert voor energie. Vetrijke voedingsmiddelen bevorderen ook de verzadiging, dus misschien wil je overdag minder eten.
 • Kan de cognitieve functie verbeteren. Het hoge vetgehalte vermindert ontstekingen, die net als migraine zenuwpijn in de hersenen veroorzaken. Studies zijn ook speculatief dat voeding kan helpen bij het bestrijden van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.
 • Kan bepaalde soorten kanker vertragen. Er zijn aanwijzingen dat het ketogene dieet de verspreiding van tumorcellen kan vertragen en zelfs hun groei helemaal kan onderdrukken.
 • Kan ontstekingen door een hoge bloedsuikerspiegel verminderen. Het ketogeen dieet helpt je insulinespiegels en je gevoeligheid ervoor te verlagen.
 • Verhoogt het niveau van “goed” HDL-cholesterol. Hoe hoger uw HDL-niveau in vergelijking met “slecht” LDL, hoe lager uw risico op hartaandoeningen.
 • Verbetert het fysieke uithoudingsvermogen. Opgeslagen koolhydraten (ook wel glycogeen genoemd) voorzien je lichaam maar een paar uur van energie. Je vetreserves bevatten daarentegen genoeg energie om je weken of zelfs maanden van te voorzien. Wanneer je je lichaam in ketose brengt, kun je deze energievoorraad gebruiken om je fysieke uithoudingsvermogen te vergroten. Op dezelfde manier kunt u ook Sledehonden Ren honderden kilometers zonder moe te worden.
 • Het ketogeen dieet blijft een bewezen behandeling voor epilepsie. Het kan de frequentie en ernst van aanvallen aanzienlijk verminderen.

Sledehonden krijgen alleen rauw vlees en vis als echte wolven

De voor- en nadelen van het ketogene dieet van de voedseltrend sledehondenhusky's

Keto is een eeuwenoud eetplan, maar het is pas de laatste jaren een trend geworden

Het ketogeen dieet Voor- en nadelen van de vleestrend altijd op het bord

Keto spiesjes met sla en natuurlijk spek

Het ketogeen dieet Voor- en nadelen van de foodtrend keto spiesjes met spek

Eiersalade met avocado

Het ketogeen dieet Voors en tegens van de food trend salade met ei en avocado keto

Geen enkel dieet is perfect, en het ketogene dieet is niet zonder nadelen

 • Het meeste gewichtsverlies om mee te beginnen is water. Na de eerste twee weken vertraagt ​​het gewichtsverlies aanzienlijk.
 • Onderzoek op lange termijn is beperkt. Ondanks zijn populariteit vandaag de dag, is er weinig bekend over de langetermijneffecten op de gezondheid.
 • Het ketogeen dieet kan hersenmist veroorzaken. De hersenen zijn van nature voorgeprogrammeerd om met glucose te werken. Zulke extreme beperkingen kunnen dus leiden tot geheugenverlies, hoofdpijn, tragere cognitie en algemene hersenmist.
 • Keto is zeer beperkend en leidt tot voedingstekorten. Dit maakt het moeilijk om voldoende vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen om gezond te blijven. Tekorten aan micronutriënten, waaronder selenium, magnesium, fosfor en vitamine B en C, komen veel voor bij keto-lijners.
 • Het ketogeen dieet kan nierstenen en jicht veroorzaken. Dit komt deels door het gebrek aan vezels, het hoge gehalte aan dierlijke producten en uitdroging.

Populariteit is niet altijd gezond

Het ketogeen dieet Voors en tegens van de voedseltrend slecht ontbijt keto

Gebakken gamba’s met citroensaus

Het ketogeen dieet Voor- en nadelen van de foodtrend garnalen met citroensaus

 • Hoog risico op diabetische ketoacidose (DKA). De toestand van ketose verhoogt het risico dat u een te hoge zuurgraad in uw bloed ontwikkelt, wat leidt tot de levensbedreigende aandoening.
 • Kan indigestie veroorzaken. De eerste keer dat u overschakelt naar keto, kan het vetrijke, koolhydraatarme dieet leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree of constipatie.
 • De effecten op atletische prestaties zijn anders. Sporters die hun kracht en spiermassa willen maximaliseren, zullen met dit dieet geen groot succes behalen. Duursporters daarentegen, die hun energieniveau over een langere periode op peil moeten houden, zouden efficiënter kunnen worden als ze zichzelf van vetreserves voorzien.
 • Je zou de “keto-griep” kunnen krijgen. Naarmate je lichaam went aan het ketogeen dieet, zul je een overgangsperiode ervaren waarin je het gevoel hebt dat je griep hebt. Symptomen verdwijnen meestal binnen een week of langer.
 • Het keto-dieet kan gevaarlijk zijn. Speciaal voor mensen die insuline gebruiken voor diabetes type 1, mensen met hoge bloeddruk, lever- of nierproblemen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Keto-griep komt voor in de eerste paar dagen en kan weken aanhouden

De voordelen en nadelen van het ketogene dieet van de keto-koortseffecten van de voedseltrend

Dus is het de moeite waard om te proberen en vast te houden aan het ketogene dieet? Je moet voor jezelf beslissen. Overleg echter altijd eerst met uw arts om een ​​weloverwogen beslissing te nemen of dit eetplan veilig en gezond voor u is.

Als je echt een gezond, onbeperkt dieet wilt, overweeg dan het mediterrane dieet

Het ketogeen dieet Voor- en nadelen van de foodtrend mediterraan dieet gezond en lekker

Het ketogeen dieet Voor- en nadelen van de foodtrend Broodje met broccoli en ham

Ovenschotel met worst en broccoli

Het ketogeen dieet Voors en tegens van de food trend braadpan met ei en worst keto

Keto pizza met bloemkool en amandelmeel beslag

Het ketogeen dieet Voors en tegens van de foodtrend keto pizza met bloemkoolbeslag

Notenmeel als alternatief voor gluten

Het ketogeen dieet Voor- en nadelen van de foodtrend, glutenvrij keto brood

Turkije ham wraps voor je volgende feest

Het ketogeen dieet Voor- en nadelen van de foodtrend Hamwraps met kalkoen en groenten

Falafel met broccoli en eieren

Het ketogeen dieet Voors en tegens van de voedseltrend broccoli gehaktballen

Het ketogeen dieet Voor- en nadelen van de foodtrend guacamole met avocado

Het ketogeen dieet Voors en tegens van de foodtrend sandwich met salade in plaats van brood