Is er iets gemeen tussen zuurkool, augurken, sojasaus en yoghurt? Ja, het fermentatieproces – een methode om voedsel te bewaren die ook veel voordelen heeft voor onze gezondheid. Op deze manier worden al eeuwenlang producten geconserveerd, verfijnd of zelfs eetbaar gemaakt. Ingemaakte groenten zijn makkelijk te maken, super lekker en lang houdbaar. Fermentatie houdt het voedsel vers en behoudt zijn heilzame eigenschappen. Tijdens dit proces worden micro-organismen gecreëerd die de schadelijke bacteriën en toxines doden. Vandaag willen we het hebben over de voordelen van ingemaakte groenten en je enkele tips geven over hoe je ze kunt bereiden.

Nu is het tijd om groenten te pekelen

ingemaakte groenten gefermenteerd voedsel gezond

Ingemaakte groenten vol vitamines en mineralen

Ingemaakte groenten zijn een geweldige bron van vitamine B, C en K, waarvan het gehalte meestal tien keer hoger is dan in rauwe staat. Het fermentatieproces houdt het voedsel “vers” en verhoogt zelfs de voedingswaarden.

Tijdens het fermentatieproces voor kaas z.

B. de van nature aanwezige suiker verandert in melkzuur. Dit verhoogt het aantal lactobacillen, wat goed nieuws is voor onze darmflora.

Een remedie voor gastro-intestinale problemen

gefermenteerd voedsel ingemaakte groenten

Natuurlijke probiotica

De natuurlijke verrijking van de darmflora door de consumptie van gefermenteerde voedingsmiddelen leidt tot herstel van het evenwicht. Dit voorkomt problemen zoals zwelling van de buik, koliek en gas. U kunt dus zonder probiotische tabletten. De bacteriën die tijdens de fermentatie ontstaan, maken enzymen die de grote moleculen in het voedsel in kleine veranderen. Dit maakt het gemakkelijker voor ons lichaam om ze te gebruiken. Verse melk is bijvoorbeeld veel moeilijker te verteren dan yoghurt en kaas omdat een deel van de lactose al is verwerkt.

Zelf ingemaakte groenten maken

ingemaakte groenten gezonde gefermenteerde groenten

Huisgemaakte ingemaakte groenten

Wist je dat ingemaakte groenten uit de groothandel niet zo gezond zijn als zelfgemaakte? De reden hiervoor is dat de massaproductie niet wordt blootgesteld aan voorafgaande lactofermentatie. Daarom is het beter om deze heerlijke groenten zelf te bereiden. Het is heel makkelijk! Het enige wat je nodig hebt zijn schone weckpotten, deksels, verse kleine komkommers, grof zeezout en water.

Week mini komkommers in gezouten water

Augurken ingemaakte groenten

Het recept voor ingelegde komkommers in een glazen pot van 500 ml:

  • 1 liter water
  • 30 g grof zeezout
  • 10 mini-komkommers

Los eerst het zout op in het water. Was de komkommers, halveer ze indien nodig en vul de glazen pot ermee. Voeg het gezouten water toe en zorg ervoor dat het de komkommers volledig bedekt en niet helemaal tot aan de rand van het glas komt. Sluit het deksel.

De komende dagen zal zich een grijsachtige bodemafzetting vormen. Na ca. 15 dagen zijn de komkommers klaar om te eten, maar je kunt ze het hele jaar door gesloten houden.

U kunt dit recept ook gebruiken voor het inblikken van sperziebonen, wortelen, tomaten, courgettes, aubergines, selderij, enz.

Vecht tegen virussen door gefermenteerde groenten

wintersalades ingemaakte groenten gefermenteerd voedsel

Een middel tegen virussen

Het melkzuur versterkt de immuniteit door te kunnen voorkomen dat virussen zich in het lichaam ontwikkelen. Het hoge gehalte aan vitamine C in de ingeblikte groenten bestrijdt ook virussen, vooral gastro-intestinale infecties.

Tips voor zelfgemaakte fermentatie

  • Spoel de glazen potten grondig af en gebruik altijd nieuwe deksels.
  • Rotte en kapotte groentevlekken moeten worden verwijderd. De weckpotten mogen niet eerder dan twee weken geopend worden.
  • De geur van rotte eieren is een indicatie dat de fermentatie is mislukt.
  • Ingemaakte groenten in huisomstandigheden zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, evenals voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Bereid zelf ingemaakte groenten en profiteer niet alleen qua smaak, maar ook qua gezondheid.

Zorg ervoor dat de bewaring succesvol is!

ingemaakte groenten augurk wortelen

Zuurkool is erg gezond en lekker

Zelf zuurkool gezonde zuurkool maken

Augurk cherrytomaatjes met knoflook

ingemaakte groenten augurk tomaten

De perfecte wintersalade

geweekte groenten beitsen gefermenteerde groenten

Doe je favoriete groenten erin

ingemaakte sperziebonen

ingemaakte rode biet ingemaakte groenten

Blijf in topvorm met een zuurkooldieet

Zuurkool zelf zuurkool maken

Gebruik glazen potten met goede sluitingen

Courgette ingelegde groenten inmaken