Lichttherapielamp

Als het weer kouder en kouder wordt en de dagen korter worden in de winter, voelen we ons vaak moe en lusteloos. De verandering van seizoen en gebrek aan licht veroorzaken vaak een slecht humeur en voor sommige mensen – zelfs depressie in de herfst en winter. Een krachtig middel hiervoor is de lichttherapielamp, en in deze post leggen we uit hoe je deze kunt gebruiken om de effecten van gebrek aan licht tegen te gaan. Meer weten over lichttherapie? Lees verder!

Lichttherapielamp kan helpen tegen winterdepressie, slecht humeur en slaapstoornissen

Lichttherapielamp

De lichttherapielamp heeft een hoge verlichtingssterkte en helpt de symptomen van seizoensdepressie, slaapstoornissen, jetlag en dementie te verlichten. Het licht van daglicht lijkt erg op elkaar en je kunt de lamp ook zonder problemen thuis gebruiken.

Waarom is het zo belangrijk om zelfs in het koude seizoen voldoende licht te krijgen? Het is wetenschappelijk bewezen dat het gelukshormoon serotonine pas in het lichaam wordt aangemaakt als ons organisme voldoende licht krijgt. Maar daglicht heeft niet alleen invloed op onze hormonale balans. De weinige zonuren in de herfst en winter zorgen voor vermoeidheid en gebrek aan drive omdat het slaaphormoon melatonine in het lichaam wordt gevormd. Ook in de winter is een vitamine D-tekort mogelijk, wat de kans op depressie vergroot en ons vatbaarder maakt voor virussen. Behandeling met een lichttherapielamp kan hierbij helpen.

Met lichttherapie wordt u simpelweg blootgesteld aan licht van een kunstmatige lichtbron die het natuurlijke daglicht vervangt. Meestal is het echter een lichtbak met een lichtintensiteit van minimaal 10.000 lux, dat is twintig keer meer dan de normale lichtintensiteit binnenshuis. Ter vergelijking: dit is niet meer dan 6000 lux op een bewolkte winterdag.

Bijwerkingen van het gebruik van een daglichtlamp

Koop daglicht lamp

In de regel wordt lichttherapie goed verdragen, maar het kan ook enkele bijwerkingen hebben, waarover u moet worden geïnformeerd. Deze omvatten bijvoorbeeld oogpijn en hoofdpijn, prikkelbaarheid, misselijkheid. Als u een van deze ongewenste bijwerkingen ervaart, stop dan gewoon met de behandeling. U kunt ook proberen de duur van de lichttherapie te verkorten, de lamp op een ander tijdstip van de dag te gebruiken of gewoon verder weg te zitten. Omdat ook de afstand tot de lichttherapielamp een grote rol speelt.

Wat zijn de symptomen van een winterdepressie??

Winterdepressie Gebrek aan licht

Lichttherapielampen worden voornamelijk gebruikt bij seizoensdepressie (SAD). Dit is een gezondheidstoestand die vooral veel voorkomt in noordelijke landen, waar zonlicht in de wintermaanden erg schaars is. De symptomen van SAD zijn:

  • Verdriet dat elk jaar op hetzelfde tijdstip optreedt, meestal in de herfst en de winter
  • Gebrek aan energie, moe en lethargie
  • Verlangen naar snoep en koolhydraatrijk voedsel
  • verhoogde eetlust, gewichtstoename
  • Moeite met concentreren
  • laag libido of angstgevoelens
  • ernstige symptomen van PMS bij vrouwen

Lichttherapielamp gebruiken: hoe doe je dat??

Lichttherapielamp in een slecht humeur

Volgens de Harvard University Medical School kan de lamp symptomen van winterdepressie verlichten bij 50 tot 80 procent van de getroffenen. Het wordt aanbevolen om de lamp elke dag 30-40 minuten te gebruiken, met een afstand van ongeveer 20-25 cm. Tijdens lichttherapie kun je bijvoorbeeld een boek lezen, naar muziek luisteren of met iets anders praten zodat je je niet gaat vervelen.

Het juiste apparaat kopen – tips

Tips voor lichttherapielampen kopen

Omdat er een zeer grote selectie op de markt is SAD lampen daar gaan we je enkele tips geven over hoe je het juiste apparaat kiest. Het is belangrijk dat de lamp klinisch is getest. Voldoende lichtintensiteit speelt ook een grote rol – idealiter is dit 10.000 lux. Ook is het van belang of het apparaat een UV-filter heeft – UV-straling is schadelijk voor de huid. En last but not least, je moet de verblinding kunnen minimaliseren – dit kan door het licht diagonaal naar beneden op de ogen te richten. Het is beter om een ​​grotere daglichtlamp te kiezen omdat bij de kleinere apparaten zelfs de kleine bewegingen van het hoofd de ogen buiten het therapeutische bereik van de lamp houden.

Vecht tegen winterdepressie tips

Doe elke dag lichttherapie

Lichttherapie lamp verdriet winter

Neem vitamine D.

Tips om uit te gaan met vrienden voor een depressie

Lichttherapielamp handige tips kopen

Lichttherapielamp gebruiken: hoe doe je dat?

Lichttherapielamp ongewenste effecten

Daglichtlamp gebruik koud seizoen

Gebruik de daglichtlamp correct

Daglichtlampen gebruiken voor- en nadelen

Gebruik de SAD lamp in de winter

Lichttherapielamp van Philips

Daglichtlampen helpen ook bij dementie

grote lichttherapie kampe kopen

Lichttherapielamp stemmingswisselingen

Lichttherapielamp tegen dementie

Gebruiksaanwijzing daglichtlamp

Daglichtlamp sterk

Lichttherapielamp met een moderne uitstraling

kleine lichttherapie lamp slaapkamer

Winterkeuken daglichtlamp

Lichttherapie goed krijgen

Lichttherapie juiste duur

Symptomen van winterdepressie