Gojenje brokolija: pravila in kmetijske tehnike

To zelenjavo, ki je bila do nedavnega za nas prava eksotika, svetujejo uživanje številnih nutricionistov. In z dobrim razlogom. Brokoli je le skladišče vitaminov, sladkorjev, mikro in makro elementov. Njegove učinkovine pomagajo pri boleznih ledvic in aterosklerozi, odstranjujejo toksine in težke kovine ter krepijo tudi sposobnost telesa, da se upre razvoju malignih novotvorb..

Ali je mogoče, da se ta kultura ne zanima? Poglejmo si podrobneje kmetijske tehnike in najpomembnejša pravila za gojenje tega zelja..

Vrste brokolija

Po videzu je brokoli podoben cvetači, le sivkasto-zelenega odtenka

Po videzu je brokoli podoben cvetači, le sivkasto-zelenega odtenka. Tudi kot sorodnik se jedo gosto glavo, ki je sestavljena iz neodprtih cvetnih brstov.

Zanimivo je vedeti, da se brokoli kot kmetijska kultura goji v dveh vrstah:

  • Navadno – pri katerem je debelo steblo okronano z veliko glavico zelja, sestavljeno iz gostih skupin socvetij;
  • Italijanski ali šparglji – ima veliko tankih stebel z majhnimi zelenimi glavicami.

Značilnosti brokolijevega zelja, na katere morate biti pozorni

  • To zelje, tako kot njegove sestre, ljubi dobro osvetlitev in vlažnost. Optimalni kazalniki ravni vlage v tleh – 70%, v zraku – 85%.
  • Brokoli je bolj odporen kot cvetača, bolje se počuti tako v vročini kot pri zmrzovanju (lahko preživi pri -7 ° C). Najboljše zanjo pa so zmerne temperaturne meje – od 16 do 20 ° C.
  • Brokoli aktivno sprošča stranska stebla iz osi. Zato ne hitite, da se poslovite od rastline, potem ko ste odrezali osrednjo glavo zelja. Dober pridelek lahko poberemo tudi s strani..
  • Če je treba cvetačo zasenčiti, potem brokoli tega sploh ne potrebuje..
  • Zelenjava se dobro razvija na loži ali balkonu.

Gojenje sadik brokolija in sajenje na odprtem terenu

Gojenje sadik brokolija in sajenje na odprtem terenu

Praviloma brokoli gojijo sadike, vendar je čas setve povsem mogoč, da doma ne trpijo s škatlami, v zadnjih dneh aprila ali prvem maju pa sejejo semena za sadike v rastlinjak. Ko mlade rastline sprostijo peti in šesti pravi list, se brokoli lahko prenese na odprto zemljo..

Za obiranje zelja pozneje kot običajno se nekaj semen položi neposredno v zemljo v prvih dneh maja..

Brokoli ljubi ohlapna, bogata tla, kjer je pH rahlo alkalen ali nevtralen. Poskusite ne saditi zelenjave, kjer so lani poleti gojili križnice: redkev, repo, zelje. Našo lepoto je najbolje posaditi po krompirju, stročnicah ali korenju.

Nekdo iz poletnih prebivalcev jeseni vnaprej pripravi zemljo za brokoli: doda kalij in fosfor – s pomočjo superfosfata, gnoja, kalijevega nitrata naredi apnenje (dobro je uporabiti jajčne lupine v prahu).

Tisti, ki jesenske priprave ne izvajajo, lahko pomanjkanje prehrane nadomestijo s pomočjo prelivov..

Ko pride čas za trajno določitev brokolija, to storite popoldne ali v oblačnem vremenu. Shema sajenja: razdalja med luknjami – 40 cm, razmiki med vrstami – 50-60 cm.

Ko mlade rastline sprostijo peti in šesti pravi list, se brokoli lahko prenese na odprto zemljo.

Kopati morate globoke luknje. Če zemlja ni bila vnaprej oplojena, se v luknje položi sestava komposta, dolomitne moke in pepela. Vsako sadiko malo potresemo z zemljo (2-3 centimetre nad koreninskim ovratnikom), pri čemer poskušamo obdržati glavni del stebla v luknji. Ko sadike rastejo, je treba zemljo vliti v utore, preden jih primerjamo s splošno raven vrta..

Za zaščito na novo posajenih mladih staležev pred hroščem bolhačev je priporočljivo, da sadike pokrijete z lahkim netkanim platnom. Kadar ljudske metode ne morejo pomiriti odvezanega škodljivca, lahko rastline poškropimo z Iskro. Postopek pa je treba izvesti najkasneje tri tedne pred pojavom socvetij. Nadalje se proti bolšicam borimo s prašenjem z mešanico zdrobljenega tobaka in pepela ali škropljenjem z infuzijo pepela.

Zalivanje, nega in hranjenje zelja brokolija

Potem ko se mlade rastline brokolija ukoreninijo na novem mestu, je skrb zanje izražena v sistematičnem plevenju, pravočasnem hranjenju in zalivanju, pa tudi v rahljanju tal po teh postopkih.

Zelje morate zalivati ​​vsak drugi dan (v vročini – do 2 -krat na dan) zvečer. Da bi brokoli dobro zrasel in se razvil, mora biti zemlja 12-15 cm vlažna.

Zelenjava obožuje dodatno prehrano, zato tudi, če ste v zemljo dodali dovolj gnoja ali drugih gnojil, brokoli še vedno razvajate s prelivi..

Zalivanje, nega in hranjenje zelja brokolija

Po ukoreninjenju na novem mestu in začetku aktivne rasti rastline nahranimo z infuzijo piščančjega iztrebka (eden od dvajsetih) ali infuzijo mulleina (eden od desetih). Po 2 tednih se postopek ponovi..

Tretje hranjenje se izvaja med nastankom prvih socvetij. Tu lahko uporabite organsko snov s kalijevim humatom ali mineralnimi gnojili v raztopini: superfosfat se vzame za 10 litrov vode – 40 g, amonijev nitrat – 20 g, kalijev sulfat – 10 g.

Naknadno hranjenje se opravi po rezanju osrednje glave zelja, da se spodbudi rast stranskih stebel. Za isto količino vode se uporabi 30 g kalijevega sulfata, 20 superfosfatov, 10 g nitrata.

Poleg tega ima brokoli pozitiven odnos do zalivanja z infuzijo koprive ali gavez in vnosa pepela v tla (en kozarec na kvadratni meter).

Nabiranje in shranjevanje brokolija

Glavice tega zelja ni treba ponovno gojiti – obirajo se zeleno, preden se popki odprejo in odcvetijo z majhnimi rumenimi cvetovi. Prezrela zelenjava v jedeh absolutno ni okusna..

Najprej se poreže osrednji poganjak (ko doseže dolžino deset centimetrov), nato počakajo na žetev s stranskih stebel. Ne uporabljajo se samo socvetja, ampak tudi sam poganjki, saj je njegov vrh sočen in okusen kot brsti.

Nabiranje in shranjevanje brokolija

Bolje je nabirati zgodaj zjutraj, da glave brokolija ne bodo imele časa posaditi pod vročimi žarki. Zelje, nabrano v začetku poletja, ne leži dolgo – lahko ga hranimo na hladnem približno teden ali dva. Bolje je, da zelenjavo skuhate takoj ali zamrznete. Toda pozni brokoli, zrel oktobra, je odlično shranjen v hladilniku ali kleti pri temperaturi 0 ° C.

Pri odstranjevanju brokolija morate upoštevati še eno zanimivost. Ko rastline potegnete iz zemlje, jih ne prenesite takoj v kompostno jamo – pustite jih le mesec dni ležati na odprtem tleh. Brokoli dobro prenaša rahle zmrzali, zato bodo tudi rastline, izkopane iz zemlje, poskušale ne zamuditi skromnih priložnosti, da privežejo majhna socvetja. In pobirali boste še eno pozno, skoraj zimsko žetev!