Gojenje koreninske zelene: nasveti in skrivnosti žetve

Zelena je korenovka, bogata z vitamini in drugimi hranili. Preprosto je dolžan rasti na našem vrtu, nato pa nas pozimi razveseliti. Vsakdo ga lahko goji. Če želite to narediti, se morate naučiti skrivnosti in načinov gojenja..

Prva in pomembna skrivnost je čas zorenja zelene. Pri nakupu semen morate izbrati zgodnje zorenje. Konec koncev bodo plodovi zelene zreli in pripravljeni za uživanje šele 4-7 mesecev po sajenju. In bolje ga je gojiti s sadikami..

Priprava semen koreninske zelene za setev

Kapricična semena zelene zelo hitro izgubijo kalivost. Zato je treba posaditi samo sveže nabrana semena..

Lupina vsakega semena vsebuje eterično olje, ki ima zaščitno funkcijo. Ščiti seme pred mnogimi neprijetnimi trenutki, hkrati pa nastanejo težave pri njihovem kaljenju. Zato semena ne smemo takoj posaditi v zemljo. Najprej jih je treba namočiti v topli vodi in pustiti 48 ur..

Samo kalitev semen lahko daje večjo učinkovitost kot namakanje. Metoda je standardna za številna semena – v majhno skledo morate položiti vlažno krpo in semena. Dokler se ne izležejo, morate vzdrževati vlažnost in dnevno menjati vodo (ali po možnosti 3 -krat na dan).

Gojenje sadik koreninske zelene

Gojenje koreninske zelene: nasveti in skrivnosti žetve

Najboljše obdobje za setev izleženih ali mokrih semen se začne okoli 5. februarja in konča sredi marca..

Mešanica peska in vermikomposta (v enakih razmerjih) je primerna kot zemlja. Najboljša mešanica tal pa bi bila naslednja sestava: mullein in sodna zemlja (po en del), humus (dva dela), šota (šest delov).

Škatle napolnimo s pripravljeno mešanico zemlje in sejemo semena. Ker so semena zelo majhna, jim lahko z vžigalico naredite luknje. V vsako luknjo damo eno seme. Od zgoraj so vsa semena posuta s pet milimetrsko plastjo zemlje in prekrita s prozorno folijo. Škatle se prenesejo v temno in toplo sobo. Sušilno zemljo je treba navlažiti le s škropljenjem. Sadike se bodo pojavile v približno 7-8 dneh.

Nastali kalčki potrebujejo sonce, svetlobo in toploto (približno šestnajst stopinj) za nadaljnjo rast in razvoj. Škatle je treba preurediti na okenske police in jih včasih odstraniti na sončno svetlobo (na loži ali balkonu). Krhkih in občutljivih sadik ni mogoče zalivati, lahko samo škropite.

Naslednja faza – obiranje – se izvede, ko se na sadikah pojavita dva polnopravna lista. Pri prenosu rastlin v ločene posode je treba glavno korenino stisniti za približno tretjino. Točka rasti sadik mora ostati na površini zemlje.

Pred presaditvijo rastlin na odprte gredice lahko izvedete nekaj prelivov. Infuzijo piščančjega gnoja ali šibke raztopine mangana nanesemo z brizganjem.

Sajenje koreninske zelene v zemljo

Sajenje koreninske zelene v zemljo

S prenosom vam ni treba hiteti – počakajte na pravo toplo vreme. Optimalen čas je sredina maja. Da bi bil koreninski pridelek zdrav in velik, morata biti izpolnjena dva pogoja:

  • Razdalja med sadikami je najmanj 30 centimetrov.
  • Točke rasti ni mogoče poglobiti.

Sajenje je najbolje opraviti zjutraj, še bolje pa v oblačnem vremenu. Na dan sajenja je treba rastline obilno zalivati. Če obstaja nevarnost znatnega nočnega padca temperature, lahko vsak grm sadik pokrijemo s stekleno posodo ali plastično steklenico.

Skrivnosti nege in gojenja korenine zelene

Skrivnosti nege in gojenja korenine zelene

Pravila zalivanja

Zalivanje se izvaja neposredno pod korenino, obilno. Tla se ne smejo izsušiti, ohranjati stalno vlago. Od dneva sajenja sadik do žetve je potrebno zeleno redno zalivati..

Gnojila in krmljenje

Na vsaki stopnji razvoja rastlin je potrebno drugačno hranjenje. Skupaj so štiri tako pomembne stopnje. Rastline je treba hraniti tudi štirikrat..

Za dobro ukoreninjenje in hitro rast je zelena potrebna prva prehrana. Izvaja se približno sedem dni po prenosu sadik na odprto zemljo. Na tej stopnji je bolje uporabiti organsko gnojilo, na primer zeliščno infuzijo..

Za takšen poparek je priporočljivo uporabiti gavez ali koprivo, koristna pa so tudi druga zelišča (na primer kamilica, ogrščica, preslica in druga). Takšno hranjenje bo rastlinam v tem obdobju razvoja dalo potreben kalij in dušik..

Drugo hranjenje se izvede dva tedna kasneje. Izkušeni vrtnarji priporočajo uporabo infuzije ptičjega iztrebka ali mulleina kot naravno gnojilo.

Tretje in četrto hranjenje je potrebno, da rastlina poveča korenovko. Superfosfatno gnojilo lahko vnesemo sredi poletja. In po nekaj tednih nahranite zeleno z raztopino borove kisline.

Rahljanje tal

Razrahljanje tal je eden najpreprostejših načinov, kako rastlini zagotoviti potreben zrak.

Vse rastline (oziroma njihov koreninski sistem), vključno z zeleno, potrebujejo dobro izmenjavo zraka za visoko kakovostno rast. Razrahljanje tal je eden najpreprostejših načinov, kako rastlini zagotoviti potreben zrak. Zato je občasno priporočljivo zrahljati prehode..

Hilling

Tak postopek z zeleno je kategorično kontraindiciran. Ko raste korenovka, morate nasprotno odstraniti odvečno zemljo. To bo prispevalo k povečanju ploda..

Obrezovanje listov in stranskih korenin

Ko korenina zelene naraste, je priporočljivo odstraniti odvečno zemljo okoli nje. V procesu tega postopka lahko najdete stranske korenine, ki so se pojavile na korenovki. Odrezati jih je treba. Takšne vodoravne korenine ne le pokvarijo videz, ampak tudi odvzamejo nekaj hranil iz glavne korenine..

Zelena je rastlina, za katero so primerne za hrano ne le njene korenine, ampak tudi listnat del. Uporablja se lahko za pripravo solat. Liste zelene je bolje rezati septembra, ko bi morala rastlina dati vso moč, da poveča velikost korenovke. Priporočljivo je odrezati le zunanje liste..

Žetev

Ker obdobje zorenja zelene prihaja pozno, boste morali pridelek pobrati z začetkom oktobra.

Ker obdobje zorenja zelene prihaja pozno, boste morali pridelek pobrati z začetkom oktobra. To je ena zadnjih vrtnin, ki je zaključila poletno sezono. Korenine se ne bojijo znatnega padca temperature zraka. Ohranijo svoje kakovostne lastnosti tudi pri nizki zmrzali. Z lahkoto prenesejo celo tri stopinje zmrzali..

Verjetno mnogi zdaj verjamejo, da gojenje koreninske zelene res ni težko. Potrebno je le strogo upoštevati glavne točke v procesu skrbi za to zelenjavno rastlino..

Vrt in zelenjavni vrt: skrivnosti in nega koreninske zeleneVrt in zelenjavni vrt: skrivnosti in nega koreninske zelene