Gojenje krompirja pod slamo ali zastirko

Konec koncev je res, da je največja želja vsakega poletnega prebivalca, da z enega grma krompirja odstrani polno vedro žetve, ne da bi si pri tem prizadeval: brez kopanja, brez plevela, brez oranjanja in zalivanja? To fikcijo je povsem mogoče prevesti v resničnost! Privrženci naravne in osnovne obdelave tal so se že dolgo oborožili z že dolgo pozabljenim in nepošteno pozabljenim načinom pridelave krompirja pod slamo in vsako leto z minimalnim naporom dosežejo odlične pridelke. Absolutno vsem vrtnarjem priporočamo, da obvladajo to znano in priljubljeno kmetijsko tehniko..

Kmetijska tehnologija za pridelavo krompirja pod slamo

Kmetijska tehnologija za pridelavo krompirja pod slamo

Način gojenja krompirja v slami je tako preprost, da se zdi smešen. Začetna faza tega postopka je izbira mesta, in če so ostanki rastlin iz zadnje sezone ali zastirke, ki pozimi ni zgnila, se vse zgrne v kup. Kalček položimo s kalčki neposredno na golo in neizkopano površino, pri čemer upoštevamo določeno razdaljo med gomolji. Zakaj poženejo? To je potrebno, da lahko apikalni kalčki vstanejo iz zemlje, najprej pa morajo obiti sam gomolj.

Posledično se bodo stebla, ki se nahajajo v tleh, podaljšala, kar bo prispevalo k postavitvi več gomoljev na njih. Poleg tega so vsi gomolji ločeno pokriti s plastjo 20-30 cm vseh rastlinskih ostankov, pa naj bo to slama, seno, trava, plevel ali vrhovi. Po tem so vsa zemljiška dela končana in počakati morate na žetev, ne da bi jo izkopali – odstraniti morate samo plast mulčenja in videli boste svoje gomolje.

Pogosto krompir, posajen pod plastjo slame, požene pozneje od tistega, ki je tradicionalno posajen in sprva je lahko videti precej bolan, vendar se vam ni treba razburjati! Ob koncu sezone krompir pod zastirko ne bo popustil pred svojim plevelom in pobočanim kolegom in ga bo celo dohitel in prerasel. V čem je skrivnost te metode gojenja krompirja?

Po statističnih podatkih najbogatejši pridelek krompirja pade v tistih letih, ko se poletje ne mudi, v času nastanka grmovja in njihove rasti prevladujejo nizke temperature in deževno vreme. Čeprav je v maju in juniju osrednja regija znana po najbolj vročih in sušnih dneh. Plast mulčenja iz rastlin odlično zadržuje vlago iz dežja in rose ter vzdržuje temperaturo do +19 ° C, kar je potrebno za rastno sezono.

Slama ščiti krompir pred različnimi boleznimi in preprečuje rast plevela

Poleg tega slama prispeva k nastanku kondenzacije, ki nastane zaradi razlike med temperaturo zraka in tal (“atmosfersko namakanje”) in se absorbira v globine talne odeje, kar ohranja njeno vlago in odpravlja dodatno zalivanje. Slama ščiti krompir pred različnimi boleznimi in preprečuje rast plevela.

Dodatne tehnike za povečanje pridelka

Spretni vrtnarji se niso ustavili le pri gojenju krompirja pod slamo, ampak so izumili še nekaj preprostih tehnik, ki lahko povečajo pridelek.

Predhodno gnojenje tal

Metoda je osnovna in ne povzroča nezaupanja: pred sajenjem krompirja je izbrana zemljana površina prekrita s 10-15 cm plastjo šote ali humusa. Če se zatečete k uporabi kompleksa mineralnih gnojil ali pepela, lahko te komponente dodate humusu.

Pokrivanje spletnega mesta s papirjem

Nekateri kmetje ne uporabljajo šote, komposta ali humusa, ampak parcelo pred sajenjem krompirja pokrijejo s debelo plastjo časopisov, ki se brez težav spremenijo v humus, s tem oplodijo zemljo in se borijo proti rastočemu plevelu.

Metoda utripanja ali pihanja

Preden posadite krompir na mestu, naredite razpoke 15-20 cm globoko v zemljo, vzdolž in čez, z ravnim rezalnikom na razdalji približno 50 cm drug od drugega (dovoljeno je ustvariti takšne reže po celotni dolžini vrtna postelja). Po tem je krompir že položen in na vrhu prekrit s plastjo mulčenja. Postopek razpoke prihrani vodo in ji pomaga prodreti globoko v zemljo, razpoke pa kopičijo tudi ogljikov dioksid, ki je potreben za prehrano rastline.

Ventilatorsko mulčenje

Ventilatorsko mulčenje

Sestavljen je iz tedenskega dodatnega nanašanja zastirke pod krompirjevim grmom, bolje rečeno na sredini. Po pojavu prvih vršičkov pod plastjo slame položite svežo zastirko, stebla pa je potrebno premakniti na stran in pokriti z rastlinskimi ostanki. Teden dni kasneje, ko vrhovi spet pridejo na površje, morate dodati organsko snov in spremeniti smer stebel. Tako boste dosegli večji raztezek belih poganjkov krompirja, na katerih kalijo gomolji, ki se nahajajo v tleh. In dobili boste bogato letino, saj je daljša dolžina poganjka, več zarodkov je na njem..

Gojenje krompirja pod slamo ali kakršno koli zastirko je odličen način za spravilo ljudi s pomanjkanjem časa, ki nimajo možnosti vsak dan obiskati vrta. Ta metoda ima samo eno pomanjkljivost – ogromno organskega materiala, ki ga je treba shraniti vnaprej. Vse ostalo so samo plusi: krompirja vam ni treba kopati, zalivati, stiskati in plevel.