Rastlina kitajskega zelja

Kitajsko zelje (Brassica rapa subsp. Pekinensis) je član družine križnic, ki je ena od podvrst repe. Druga imena te kulture vključujejo solato ali kitajsko zelje, pa tudi hišne ljubljenčke.

Ta rastlina je človeštvu znana že več kot 2 tisoč let. V starih časih so takšno zelje uporabljali tako kot zelenjavo kot kot oljnico. Domovina pekinškega zelja se odraža v njegovem imenu – iz Kitajske je prišla v druge azijske države in se široko razširila kot zelenjavni vrt. V 20. stoletju so rejcem uspeli pridobiti številne visoko donosne in zgodnje dozorele hibride te rastline na podlagi sort iz Kitajske in Japonske. Približno pol stoletja so prispevali k širjenju kitajskega zelja po vsem svetu, tudi v državah Amerike in Evrope, kjer ta zelenjava prej ni bila zelo priljubljena..

Pekinško zelje absolutno ni muhasto, hitro raste, je dobro shranjeno, je zelo uporabno in ima odličen okus..

Opis kitajskega zelja

Opis kitajskega zelja

Pekinško zelje je dveletnik, ki ga kot enoletnico gojimo v vrtnarstvu. Ta kultura je tesno povezana z drugimi predstavniki rastlin križnic: repa in rutabaga, belo zelje, koleraba, gorčica itd..

Tako zelje ima sočno listje, ki tvori rozeto ali ohlapno glavico zelja. Listne plošče so rumenkaste ali svetlo zelene. Imajo opazno svetlo sredinsko veno (trikotno ali plosko), njihovi robovi pa so lahko valoviti ali zobasti. Od znotraj je vsak list prekrit z majhnimi mozolji in ima lahko tudi rahlo pubescenco na območju žil.

Zaradi občutljivega listja takšno zelenjavo gojijo na vrtovih. Solate pripravljamo iz listnatih oblik takšnega zelja, sorte zelja pa uporabljamo za pripravo juh, prilog in kislih kumaric. Znana korejska jed kimchi je na primer običajno kislo zelje in pekinško zelje z začinjenim okusom. Poleg tega lahko listje te kulture skuhamo, dušimo, ocvremo in tudi posušimo..

Takšno zelje ima lahko več sort:

 • Ne tvori glavic zelja – najzgodnejše zorenje, zorenje v približno enem mesecu;
 • Oblikovanje ovalnih ali zaobljenih glav zelja;
 • Pol zelja.

Hkrati se rastni pogoji za različne sorte pekinškega zelja le nekoliko razlikujejo..

Kako gojiti kitajsko zelje, da ne cvetiKako gojiti kitajsko zelje, da ne cveti

Kratka pravila za gojenje kitajskega zelja

Tabela prikazuje kratka pravila za gojenje pekinškega zelja na prostem..

Pristanek Semena sejejo za sadike bližje začetku aprila, po približno enem mesecu se sadike prenesejo v gredice. Pozne sorte zelja sredi poletja sejejo na prostem..
Osvetlitev Za gojenje kitajskega zelja potrebujete svetlo razsvetljavo.
Način zalivanja Sadike zalivamo tedensko zjutraj ali zvečer..
Tla Primerna je lahka in hranljiva nevtralna zemlja, ki mora biti zmerno vlažna in dobro odcedna. Ilovica je idealna za gojenje.
Vrhunski preliv Nekaj ​​tednov po presajanju sadik na vrtno gredico zalivamo z raztopino ptičjega iztrebka ali mulleina ali z zeliščnim poparkom, pri čemer porabimo liter na grm. Zelje, posajeno spomladi, je treba hraniti trikrat na sezono, poletno zelje dvakrat. Lahko se izvaja in zdravi z raztopino borove kisline.
Reprodukcija Semena.
Škodljivci Različne žuželke, ki škodujejo križnicam.
Bolezni Gljivične in virusne bolezni, ki so pogosto posledica nepravilne oskrbe ali kmetijskih praks.

Gojenje kitajskega zelja iz semen

Gojenje kitajskega zelja iz semen

Sejanje semen

Pekinško zelje lahko sejemo neposredno na vrt ali ga gojimo s sadikami. Takšne rastline so precej hladno odporne-njihova semena lahko kalijo že pri 4 stopinjah, vendar se aktivna rast takšnih sadik začne šele na toploti, ko je temperatura najmanj 15-20 stopinj. Vročina in dolge dnevne svetlobe vodijo do dejstva, da grmičevje začne oblikovati cvetna stebla. To negativno vpliva na kakovost listja, zato je za dobro letino priporočljivo gojenje skozi sadike. V tem primeru lahko pridelek z grmovja odstranimo v enem mesecu po prenosu na vrt..

Sejanje semen za gojenje sadik se izvaja z izračunom datuma od datuma prihodnje sajenja – rastline bi morale preživeti približno mesec dni doma. Za zgodnjo žetev se setev izvaja v marcu -aprilu, za ohranitev zelja pozimi – bližje začetku julija.

Gojenje sadik

Kitajsko zelje. Sejanje semen za sadike.Kitajsko zelje. Sejanje semen za sadike.

Za kitajsko zelje je izbrana ohlapna zemlja. Na primer, zanjo lahko zmešate del humusa z dvema deloma kokosovega substrata. Sadike slabo prenašajo obiranje, zato poskušajo seme takoj posejati v ločene posode. Šotne tablete ali lonci veljajo za optimalne, kar odpravlja potrebo po motenju sadik pri selitvi na vrt. Na lonec ali tableto posejemo 3 semena. Vgrajeni so v vlažno zemljo brez predhodnega namakanja, poglabljajo se za približno 1,5 cm. Dokler se ne pojavijo kalčki, lončke s semeni hranimo na toplem in temnem, nato pa jih preuredimo na svetlobo. Priporočljivo je znižati temperaturo po nastanku sadik. Za pridobitev zdravih sadik jih hranimo na hladnem balkonu, kjer imajo približno 6-8 stopinj..

Skrb za kalčke bo vključevala zalivanje, ko se zemlja izsuši (za to se uporablja mehka, ustaljena voda pri sobni temperaturi) in občasno zrahljanje zgornje plasti tal. Ko zelje oblikuje 2-3 resnična lista, se sadike redčijo in odtrgajo šibke poganjke, da ne poškodujejo koreninskega sistema preostalih.

Obiranje sadik

Da ne bi poškodovali občutljivih korenin sadik zelja med obiranjem, jih je priporočljivo takoj posaditi v šotne posode. Če so bile za sadike uporabljene navadne skodelice, se sadike čim bolj previdno prenesejo na novo mesto z uporabo metode prenosa.

Sajenje kitajskega zelja na odprtem terenu

Sajenje kitajskega zelja na odprtem terenu

Vermya in pristajalno mesto

Sadike kitajskega zelja lahko prenesemo zunaj 3-4 tedne po setvi. Do takrat bi morale sadike imeti čas, da oblikujejo približno 5-6 polnopravnih listnih plošč. Da bi se sadike bolje ukoreninile na novem mestu, jih 10 dni pred prenosom začnejo utrjevati, tako da jih nekaj ur na dan zadržujejo v zraku in čas “hoje” postopoma pripeljejo na cel dan. Približno 3-4 dni pred sajenjem se zalivanje sadik zmanjša, zadnjič jih zalivamo tik pred presaditvijo..

Pekinško zelje potrebuje dobro osvetlitev, zato je zanj izbrano sončno območje z lahko in hranljivo zemljo. Biti mora ohlapen in izsušen, ne zadržuje odvečne vlage, vendar se ne izsuši prehitro. Ilovice veljajo za optimalne za zelenjavo..

Da bi se izognili razvoju bolezni in pojavu škodljivcev, značilnih za predstavnike križnic, ni priporočljivo saditi kitajskega zelja na mestih, kjer so v prejšnji sezoni zrasli njegovi “sorodniki”, pa tudi pesa in paradižnik. Namesto tega je bolje, da zeljni obliž postavite tam, kjer so bili gnojila iz drugih družin, krompir, kumare ali korenje, pa tudi žita ali stročnice. Koristna bo tudi sajenje zelja po čebuli ali česnu..

Pravila pristajanja

Sajenje kitajskega zeljaSajenje kitajskega zelja

Če je treba zemljo na mestu dopolniti, je gredica za sajenje pekinškega zelja pripravljena vnaprej – od jeseni. Preveč kisla tla so v tem času apnena z apneno ali dolomitno moko. Spomladi se kopanje ponovi, dodamo vedro komposta ali humusa na 1 kvadratni meter. m. območje. Po tem se gredica brani in na njej se naredijo luknje za sajenje. Za pridobivanje solate je med njimi približno 10-15 cm, pri hodnikih pa do pol metra. Za oblikovanje zeljnih glavic se razdalja med luknjami poveča na 35 cm, pri čemer je razmik med vrsticami enak.

Pred sajenjem je treba v vsako luknjo dodati nekaj kozarcev lesnega pepela, superfosfata (2 žlici) in sečnine (2 žlički). Nanesena gnojila zmešamo z zemljo, nato pa v luknje vlijemo vodo za boljšo absorpcijo snovi v zemljo. Po tem v luknjo postavimo šotne lončke s sadikami in praznine pokrijemo z zemljo. Nemogoče je poglobiti sadike – vdor zemlje v območje med listi bo motil nastanek glav zelja.

Skrb za pekinško zelje

Skrb za pekinško zelje

Postopki za nego kitajskega zelja na vrtu niso preveč zapleteni, vendar bo njihovo izvajanje pripomoglo k pridobivanju dobre letine. Tako kot druge vrste zelja bo potreboval redno zalivanje, hranjenje in zaščito pred škodljivimi žuželkami..

Po sajenju je priporočljivo, da mlade rastline za nekaj časa postavite pod netkano prevleko. Takšni ukrepi preprečujejo številne možne težave:

 • Pomladansko vreme je preveč nestabilno, zato bo pokrivni material ščitil grmovje pred pregrevanjem ali zmrzovanjem. Če se pekinško zelje goji za zeljne zelje, bo pokrivanje ponoči pomagalo grmovju, da jih hitreje oblikuje;
 • Če je pomlad deževna, bo zaščita preprečila propadanje koreninskega sistema;
 • Dokler se zelje ne ukorenini v luknji, ga ne smemo izpostavljati aktivnemu soncu. Dober pokrov bo rastlinam omogočil dihanje, vendar bo razpršil sončno svetlobo;
 • Spomladi se začne obdobje delovanja križnice – enega glavnih škodljivcev tovrstnih pridelkov. Ta žuželka se običajno hrani z mladim listjem, zato je nezrele sadike bolje skriti pred pokrovom. Tja se bolha le redko prikrade.

Pol meseca po prenosu sadik na tla posteljo z njo mulimo s šoto ali plastjo slame. Grmovja ne bo treba pokositi, vendar se tla v bližini občasno previdno zrahljajo in očistijo tudi plevela.

Zalivanje

Pekinško zelje zalivamo redko, a obilno. Enkrat na teden grmovje dobro zalivamo s toplo vodo. Za to so najbolj primerne jutranje ure ali po sončnem zahodu. Za upočasnitev sušenja tal se gredica mulči. Takšni ukrepi bodo zmanjšali število zalivanja, rahljanja in plevela..

Vrhunski preliv

Preliv pekinškega zelja

Nekaj ​​tednov po sajenju se grmovje hrani z organskimi snovmi. Če želite to narediti, lahko uporabite mullein (raztopina v vodi 1:10), piščančji iztrebki (raztopina 1:20) ali zeliščno infuzijo (1: 9). Pri zalivanju s hranilno sestavo se porabi 1 liter raztopine na 1 grm.

Če je bilo zelje posajeno spomladi, se takšne rastline hranijo trikrat na sezono. Poletno zelje gnojimo le dvakrat. V obdobju oblikovanja naslova je priporočljivo uporabljati dodatke kalija in fosforja..

Listni preliv se dobro odraža tudi pri oblikovanju glav zelja. Če želite to narediti, dodajte 2 g borove kisline v 1 liter vroče vode, nato pa raztopini dodajte 9 litrov hladne vode, da dobite polno vedro. Končano sestavo nanesemo na liste zelja. Takšno hranjenje je priporočljivo izvajati zvečer, ko sonce ne bo več sijalo na listju..

KITAJSKO ZELJE. Dve glavni napaki pri gojenju.KITAJSKO ZELJE. Dve glavni napaki pri gojenju.

Bloom

Oblikovanje pekinških glav zelja olajšajo kratke dnevne svetlobe, zato se na območjih s toplim podnebjem takšno zelenjavo poskuša gojiti zgodaj spomladi ali pozno jeseni..

Za nastanek cvetnih puščic in semen zelje potrebuje več svetlobe. Takrat, ko se visoke temperature združijo z dolgimi dnevnimi urami, se proces nastajanja cvetov pospeši in namesto da bi oblikovali glavico zelja, grmičevje začne oblikovati cvetlične puščice. Ta funkcija se uporablja za obiranje semena, vendar se je treba tem pridelkom izogniti, da bi pridobili letino. Zato včasih v Sibiriji ali v regijah srednjega pasu takšno zelenjavo gojijo lažje kot na toplem in sončnem jugu..

Če je posajeno zelje začelo cveteti, je treba le še ugotoviti, kaj točno je privedlo do zgodnjega nastanka puščic. Ugotovitve bodo pomagale preprečiti takšen razvoj dogodkov v naslednji sezoni..

 • Razlog za odstrel je lahko nagnjenost sorte k cvetenju, pa tudi ne le vročina, temveč tudi pogosti padci temperature in drugi stresni pogoji, ki spodbujajo razmnoževanje grmovja;
 • Poškodbe korenin pri presajanju sadik na vrtno gredico lahko povzročijo tudi zgodnje nastajanje puščic;
 • Včasih je postopek utrjevanja lahko vzrok za pojav pecljev;
 • Sajenje grmovja na rahlo zasenčenem mestu bo pomagalo nekoliko zmanjšati dnevno svetlobo zelja. Na primer, rastline se lahko v najbolj vročih urah znajdejo v senci..

Gojenje v rastlinjaku

Zelje lahko gojimo tudi v rastlinjakih. Takšen pristanek vključuje vzdrževanje določene temperature in vlažnosti. V rastlinjaku ne sme biti višja od +20, da grmovje ne začne cveteti. Poleg tega lahko visoke temperature povzročijo razvoj bolezni. Vlažnost v rastlinjaku je treba povečati – približno 75%.

Tla za gojenje pekinškega kaputa v rastlinjaku se ne razlikujejo od tal, potrebnih za sajenje na odprtih gredicah. Kot gnojila lahko uporabite organske snovi ali mineralne spojine, ki vsebujejo dušik. Zelje, takoj posejano v rastlinjaku, običajno zori teden dni kasneje kot grmovje, ki so ga tam posadile sadike.

Žetev in skladiščenje

Pobiranje in skladiščenje pekinškega zelja

Pekinško zelje, posajeno spomladi, ni primerno za skladiščenje, zato se uporablja samo za neposredno porabo. Za ohranitev pridelka pozimi je treba semena sredi poletja ponovno posejati. Kitajsko zelje je hladno odporno in lahko ostane na vrtu do sredine jeseni. Ko so zeljne glave dovolj čvrste, jih lahko odrežemo. Pomembno je, da je temperaturna razlika zunaj in v skladišču zanemarljiva, sicer lahko na listju nastane kondenz, ki bo povzročil bolezen glav. Pravilno nabrano zelje lahko preživi do januarja, včasih pa celo do pomladi..

Pobiranje zelja je treba hraniti v kleteh ali kleteh pri temperaturi približno +1 in vlažnosti največ 95%. Če želite to narediti, je treba vsako glavo zelja zaviti v folijo, da zadrži vlago, in zložiti v leseno posodo. Glave zelja je treba pregledati vsakih nekaj tednov in odstraniti pokvarjena območja listov. V tem primeru se film zamenja.

Če ni ustreznega prostora, lahko zeljne zelje shranimo na balkonu brez zmrzali. V tem primeru je vsaka glava zelja zavita tudi s prozorno folijo in položena v škatlo. V mrzlih dneh lahko posodo z zeljem pokrijemo z odejo ali drugo izolacijo. Hladilnik je primeren tudi za shranjevanje pridelkov. Tja se postavijo močne zeljne zeljne glave brez znakov bolezni..

Omeniti velja, da jabolk ne smete hraniti skupaj s trgatvijo. Etilen, ki ga izločajo plodovi, pospešuje venenje listov zelja.

Poleg svežega skladiščenja se pekinško zelje pogosto posuši, zamrzne v sesekljani obliki ali predela. Najpogostejši način konzerviranja takšne zelenjave je fermentacija. Po enem od receptov za 5 kg drobno sesekljanega zelja dodajte 0,3 l vode, 50 g kisa ter žličko sladkorja in soli ter zdrobljen strok česna. Sestavine zmešamo in damo v keramični ali stekleni kozarec pod tlakom. Po 24 urah zmes prebodemo do dna, jo hranimo v stanovanju še en dan in nato izpostavimo mrazu. Po nekaj tednih se bo zelje štelo za pripravljeno.

Bolezni in škodljivci kitajskega zelja

Škodljivci

Škodljivci kitajskega zelja

Člani družine križnic imajo številne značilne škodljivce, kitajsko zelje pa ni izjema. Med najpogostejšimi žuželkami, ki lahko napadajo nasade:

 • Križnica je glavni škodljivec nasadov iz istoimenske družine. Bolhe prezimujejo v ostankih rastlin in na plevelu, spomladi pa začne griziti mlado listje zelja. Veliko število hroščev bolh lahko sadikam povzroči nepopravljivo škodo..
 • Polži in drugi polži lahko tudi močno škodijo zeljnemu grmu. Ponavadi se borijo z ljudskimi zdravili, ustvarjajo ovire okoli postelj in preprečujejo znatno razmnoževanje škodljivcev.
 • Uši običajno živijo na notranji strani listja zelja. Veliko število škodljivcev vodi v zaustavitev rasti grma in deformacijo njegovih listov. Najpogosteje takšne žuželke škodujejo mladi rasti..
 • Zelje belokrilni metulj je belokrilni metulj, ki ga dobro poznajo vrtnarji. Odlaganje jajc na listje zelja vodi do pojava gosenic, ki se prehranjujejo z rastlinskimi sokovi..
 • Zeljna muha tudi odlaga jajca na grmovje. Njegove ličinke naredijo luknje v steblu zelja, sadike pa najbolj trpijo zaradi škodljivca..

Bolezni

Bolezni pekinškega zelja

Tako kot pri škodljivcih tudi kitajsko zelje najpogosteje prizadenejo iste bolezni kot njegovi sorodniki križnic..

 • Listna pegavost je pogosta glivična bolezen, ki se pogosto pojavlja na mladih grmovnicah ali požetih pridelkih. Olajšuje stagnacija vlage v listih, pa tudi mesto, slabo očiščeno iz zadnje sezone..
 • Pepelnica lahko povzroči smrt sadik ali izgubo pridelka.
 • Pepelnica slabo vpliva na okus zelja in lahko tudi znatno škoduje rastlinam. Ta bolezen se prenaša tudi skozi rastlinske ostanke..
 • Sluzna bakterioza se imenuje razpadanje listja zelja. V zgodnjih fazah – ko se na zunanjih listih pojavijo lise, je bolezen mogoče zdraviti.
 • Črna noga je gliva, ki poškoduje sadike in se pojavi zaradi preplavljanja tal. Prizadeto grmovje odstranimo, preostalo pa razlijemo z raztopino kalijevega permanganata in poskušamo normalizirati zalivanje.
 • Apikalna opeklina je bolezen, ki nastane zaradi pomanjkanja kalcija. Hkrati začnejo robovi listov znotraj glav zelja odmirati. Najboljša preventiva je dodajanje gnojil s kalcijem ali zdrobljeno kredo v luknjo pred sajenjem sadik..
 • V nasprotju s tem natančna nekroza povzroči presežek fosfornih in dušikovih gnojil. Zaradi tega se na listju v glavi zelja pojavijo črne pike. Kalijevi prelivi med rastjo grmovja služijo kot preprečevanje takšne bolezni..
 • Na kislih tleh se lahko pri zelju razvije kobilica – nastanek neke vrste gomolja namesto korenin. Zelje samo zveni. Da bi se temu izognili, je zemlja vnaprej apnena..

Preventivno zdravljenje

Preventivno zdravljenje kitajskega zelja

Skladnost s pravili njegove pridelave in osnovno kmetijsko tehnologijo bo pomagala preprečiti razvoj bolezni pekinškega zelja. Ustrezna nega, pravočasno ustvarjanje zavetišča, upoštevanje osnov kolobarjenja, pravočasna sajenje sadik ter ohranjanje razdalje med grmovjem, da se izognete odebelitvi, bodo pomagali zaščititi grmovje.

V obdobju gojenja zelja bodo redni pregledi nasadov preprečili nenadzorovano širjenje bolezni ali pojav prevelikega števila škodljivih žuželk. Če preventivni ukrepi niso pomagali in je zelje še vedno zbolelo, morate ugotoviti vzrok težave in ga poskusiti izkoreniniti.

Fungicidni pripravki se uporabljajo proti glivičnim boleznim. Med njimi so Fundazol, Topaz, Skor in drugi podobni skladi. Obdelava semen se bo vnaprej izognila številnim boleznim – pred setvijo jih segrejemo v vroči vodi, nato ohladimo in posušimo. Virusne bolezni zelja, tako kot drugi pridelki, danes veljajo za neozdravljive. Če zasaditve kažejo znake mozaika ali druge podobne bolezni, bo treba grmovje zelja s takšnimi simptomi izkopati in uničiti, da se prepreči širjenje okužbe..

Proti velikemu številu žuželk na zelju se uporabljajo insekticidi, pri pršicah pa akaricidi. Ker bo listje porabljeno, je priporočljivo izbrati varnejše izdelke na biološki osnovi. Toda predelavo s takšnimi pripravki je treba še vedno izvajati z žetvijo. Najpogosteje se insekticidi nanesejo v več fazah, zadnjo obdelavo pa je treba izvesti najmanj mesec dni pred rezanjem zelja. Toda tudi v tem primeru lahko zdravila vplivajo na koristi in okus nastalega pridelka, zato se ljudska zdravila najpogosteje uporabljajo v boju proti škodljivim žuželkam..

Dišeče zasaditve, ki jih škodljivci ne ljubijo – česen, čebula ali ognjiči, pa tudi dežnične rastline – pogosto nabirajo koristne žuželke, na primer lovske listne uši, da vnaprej odženejo številne žuželke s gredic. Pokrivne mreže lahko uporabimo proti zeljnim beljakom, ki jim ne dovolijo, da bi sedeli na listih. Po zbiranju glav zelja ali listja je treba s postelj odstraniti vse ostanke starih nasadov in zemljo dobro izkopati.

Vrste in sorte kitajskega zelja s fotografijo

Vse sorte kitajskega zelja so glede na čas zorenja razdeljene v skupine.

Zgodnje sorte

Zgodnje sorte kitajskega zelja

 • Asten – nizozemsko zelje, namenjeno samo za gojenje brez zavetja. Ima temno zeleno listje, zelje do 1,5 kg teže zori v približno 55 dneh;
 • Vesnyanka – ohrovt, ki ne proizvaja cvetnih puščic. Zori 35 dni po setvi. Listje je brez puščanja in ima sočno žilo;
 • Lenok – solata za gojenje v rastlinjakih. Listje je prekrito s tanko voskasto oblogo in tvori zelnate zelne mase približno 300 g;
 • Sprinkin – hibridno zelje, zori približno 2 meseca. Glave zelja so temno zelene in imajo obliko valja;
 • Prvak – hibrid zgodnje zrelosti, ki tvori čedne glavice zelja z zaprtim vrhom. Sorta velja za odporno na nastanek puščic..

Zgodnje dozorele sorte so tako priljubljene sorte, kot so Manoko (hibrid, zori v 50 dneh), Nežnost (hibrid, zori v 48 dneh), Polzelje (okusno zelje, zorenje v rastlinjakih v 1-1,5 mesecih), Northern Beauty (produktivni hibrid , zori 55 dni vnaprej) itd..

Srednje zgodnje in srednje sezonske sorte

Vmesne sorte pekinškega zelja

Največja sortna skupina vključuje tako pogoste sorte, kot so:

 • Kozarec za vino – sorta skoraj ne tvori cvetov, velikost njenih glav doseže 2 kg. Zorenje traja približno 70 dni. Barva notranjega listja takega zelja je bledo rumena;
 • Zlomljeno – visoko donosno zelje, ki ne daje cvetnih puščic. Oblikuje polodprte srednje goste zelne zrnke, težke do 2,5 kg, ki jih lahko dolgo hranimo;
 • Vorozheya – pol zelje, ki tvori rahlo puhasto široke listne plošče eliptične oblike z mozoljno površino;
 • Granat – ta sorta daje dober pridelek 60-75 dni po setvi. Glave zelja so goste, bogato zelene barve, valjaste oblike in tehtajo do 2,5 kg;
 • Jesenska lepotica – hibridna sorta, ki zori v 80-85 dneh. Glave zelja so srednje goste, rahlo odprte, z rumenim listjem na rezu. Njihova teža doseže 2,5 kg.
 • Pekinški ekspres – zelje, zori v približno 75 dneh. Sorta velja za odporno na vremenske spremembe in tvori bledo zelene glavice zelja v obliki valjev, ki tehtajo do 2 kg;
 • Rolnik – takšno zelje lahko raste v senci in dobro prenaša tudi mrzlice. Teža rumenkasto-zelenih glav zelja doseže 200 g, njihovi listi so rahlo obloženi;
 • Cha cha – hibridna sorta, odporna na nastanek pecljev, zeljne zelje odstranimo 50 dni po setvi, njihova teža pa doseže 3 kg.

Priljubljeni sta tudi hibridni sorti Bilko (s sodami temno zelene barve) in TSKHA 2 (z majhnimi in kratko shranjenimi, a okusnimi glavicami zelja)..

Pozne sorte

Pozne sorte kitajskega zelja

Kitajsko zelje velja za zgodnje zorenje zelenjave, zato poznih sort te kulture ni tako veliko. Med njimi:

 • Spomenik – tvori velike (do 3,5 kg) zeljne glave, vendar nima visokega pridelka. Za zorenje takega zelja traja približno 70 dni;
 • Nika – tvori goste, široke glavice zelja do 3 kg teže. Sveže se ne hranijo dolgo, zato se sorta običajno uporablja za izdelavo kislih kumaric;
 • Nozaki – Rastline zorijo v 3 mesecih, gosta odprta glava zelja ima široko eliptično obliko in tehta približno 1,5 kg. Glave zelja so rumeno-zelene barve;
 • Parkirišče – zelje izjemnega okusa, ki tvori goste kilogramske glave;
 • Ruska velikost – nezahtevno hladno odporno zelje, ki tvori nenavadne kremaste zeljne zelne teže do 4 kg.

Najboljše sorte kitajskega zelja

Najbolj okusne sorte kitajskega zelja

Med številnimi sortami kitajskega zelja lahko izberete zelenjavo po svojem okusu, nekaterim pa je uspelo biti še posebej všeč in so si pri mnogih vrtnarjih prislužili dobre ocene..

Med listnatimi sortami kitajskega zelja velja, da je Broadleaf še posebej pomemben. Zorenje listja traja približno 50 dni. Ta sorta privlači s svojim pridelkom in je videti kot romska solata. Pri sajenju spomladi se žetev takega zelja začne junija..

Med pol zeljem velja Khibinskaya za eno najbolj okusnih. Njegovo zorenje traja tudi približno 50 dni, vendar se v rastlinjaku to obdobje skrajša na 3-4 tedne. Sorto odlikuje podolgovata glava valja in ohlapna rozeta številnih listnih plošč..

Najbolj okusna glavica zelenjave je Marfa (zgodnje zorenje zelja, ki tehta približno 1 kg, zori v 35 dneh), pa tudi prej omenjena Nika, ruska velikost, Champion in Cha-cha.

Pekinško zelje in kitajsko &# 127793; Pregled najboljših sort s HITSAD.TVPekinško zelje in kitajsko zelje �� Pregled najboljših sort s HITSAD.TV

Sorte za gojenje v Sibiriji

Tehnologija gojenja tega zelja v srednjem pasu in regijah Sibirije je praktično enaka, zato lahko za setev v obeh primerih izberete iste sorte. Če niste prepričani o vremenskih razmerah, je priporočljivo, da se odločite za sorte in hibride zgodnjega in hitrega zorenja: Vesnyanka, Martha, Polukochanaya, Orange mandarina (z nenavadno oranžno sredico zelja), Nežnost, Manoko, Victoria (bolezen -odporna in dobro shranjena hibridna sorta) itd..

Koristne lastnosti kitajskega zelja

Koristne lastnosti kitajskega zelja

Pekinško zelje ni samo okusno, ampak tudi bogato z različnimi hranili. Zelenjava vsebuje vitamine, kot so A, C, K, P, U, E, vitamini B, pa tudi različne makro- in mikroelemente, vključno s fosforjem, kalijem in kalcijem, manganom, železom, cinkom itd. Po količini askorbina kislo listje zelja za 4-5 krat presega listje solate. Listje vsebuje rastlinske beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate ter sladkorje in prehranska vlakna. Ena od dragocenih lastnosti pekinškega zelja, primernega za shranjevanje, je sposobnost zadrževanja vseh hranilnih snovi do konca zime. Uživanje v tem obdobju pomaga pri obvladovanju sezonskega pomanjkanja vitaminov..

Količina vlaknin v zelju prispeva k izgubi teže: takšna hrana pomaga napolniti želodec, hkrati pa je nizkokalorična. Zaradi tega je uporaben prehranski izdelek..

Uživanje zelenjave lahko pomaga pri lajšanju glavobolov, pri zdravljenju depresije in živčnih motenj ter pri sladkorni bolezni. Velja za eno izmed jedi, ki prispevajo k preprečevanju bolezni srca in ožilja ter pomagajo pri njihovem zdravljenju (zlasti pri aterosklerozi in hipertenziji). Vlaknine, ki jih vsebuje občutljivo listje, prav tako pomagajo pri prebavi, zato lahko to zelje jedo celo ljudje z gastritisom in razjedami..

Pekinško zelje priporočamo bolnikom, ki trpijo zaradi sevalne bolezni. Njegova vsakodnevna uporaba prispeva k izločanju težkih kovin iz telesa. Lizin, ki je del listja, pozitivno vpliva na imuniteto, kar mu omogoča, da se uspešno upira številnim boleznim, pa tudi očisti kri z raztapljanjem tujih beljakovin, ki so vstopile vanj. Zaradi teh lastnosti je rastlina postala pravi simbol dolgoživosti v vzhodnoazijskih državah..

Zaradi hematopoetskih lastnosti pekinškega zelja je dragocen izdelek za anemijo. Poleg tega zelje pomaga odpraviti odvečni holesterol, preprečuje maščobna jetra in preprečuje nastanek tumorjev..

Zakaj je kitajsko zelje koristno??Zakaj je kitajsko zelje koristno?

Kontraindikacije

Kljub nespornim koristim za telo ima lahko kitajsko zelje kontraindikacije. Med njimi so individualna nestrpnost do snovi, ki jih vsebuje zelje, pa tudi nekatere bolezni. Čeprav se zelje lahko uživa tudi pri gastritisu in želodčni razjedi, ga ne smemo dodati v prehrano v primeru poslabšanja težav s prebavili, pa tudi pri pankreatitisu. Prav tako se morate vzdržati zelenjave s povečano kislostjo želodčnega soka..

Tudi če ni kontraindikacij, je pri uporabi kitajskega zelja pomembno zapomniti ukrep. Prenajedanje listja lahko povzroči slabost, želodčne motnje in včasih omotico..