Najboljši način za gojenje paprike v rastlinjaku in na prostem

Sočno in aromatično sladko papriko lahko zaužijete kot samostojno jed ali uporabite za pripravo svežih solat, enolončnico, konzerviranje.

Ta pridelek zelenjave lahko daje visoke donose, če temelji na močnih in zdravih sadikah. Vsak vrtnar začetnik ga lahko goji. Odločiti se morate le o rastišču (v rastlinjaku ali na odprtih gredicah) in biti potrpežljiv.

Priprava tal za gojenje paprike

Za gojenje sladke paprike morate v jesenski sezoni pripraviti posebno mešanico zemlje. Za pripravo boste potrebovali: eno desetlitrsko vedro vrtne zemlje in humusa ter dva kozarca lesnega pepela. Uporabite lahko tudi drugo možnost: dve vedri vrtne zemlje, nekaj manj kot eno in pol vedra majhne žagovine, tri kozarce lesnega pepela in osem žlic superfosfata.

Za uničenje škodljivih žuželk in nevarnih mikroorganizmov v tleh je priporočljivo, da pripravljeno mešanico zemlje shranite na balkonu. Pri nizkih temperaturah je zemlja zamrznjena in vsi škodljivci umrejo.

Dvanajstega januarja je treba tla prinesti v toplo sobo in napolniti z vodo (ali šibko raztopino mangana) s temperaturo okoli 70 stopinj. Takoj po zalivanju je treba mešanico zemlje pokriti s kakšno gosto folijo in pustiti, da se popolnoma ohladi. Ohlajena tla se morajo dobro posušiti. Priporočljivo je, da ga pred uporabo temeljito zrahljate..

Priprava semen za sajenje sadik

Priprava semen za sajenje sadik

Pripravo semen za sajenje je treba začeti s postopkom dezinfekcije. To bo zahtevalo nasičeno raztopino mangana. Semena je treba namočiti in pustiti dvajset minut. Po namakanju je treba semena temeljito sprati pod tekočo vodo..

Po tem bodo semena potrebovala hranilno raztopino iz naravnih sestavin. Na primer, lahko jih vsaj osem ur namočite v krompirjevem soku (narejenem iz zamrznjenih gomoljev)..

Naslednji korak je utrjevanje. Po krompirjevem soku se semena operejo, nalijejo na vlažno krpo, zavijejo in dajo v pol litrski kozarec. Posoda s semeni je podnevi shranjena v toplem prostoru, ponoči pa v hladilniku. Tkanina se ne sme posušiti, potrebno jo je pravočasno navlažiti. Ta postopek se nadaljuje 6 dni. Tako pripravljeno seme bo vzgojilo zdrave in močne sadike, v prihodnosti pa veliko letino..

Sejanje semen popra za sadike

Poper je občutljiva rastlina, zlasti mlade sadike. Na presaditev reagirajo negativno. Zato je priporočljivo seme takoj posejati ne v skupno škatlo, ampak v ločene majhne posode. Kot posode lahko uporabite ne samo posebne lončke za sadike, ampak tudi gospodinjske materiale (na primer skodelice in škatle za mlečne izdelke, sokove, pijače in sladice). Glavna stvar je, da je v vsaki posodi drenažna luknja..

Mešanica za lončenje mora posode napolniti do približno sedemdeset odstotkov. V vsako posejemo 2-3 semena. Globina sajenja je majhna – največ 2 centimetra. Vse majhne lončke, vrečke ali kozarce lahko za lažji transport odložite v veliko škatlo, nato pa jih prekrijete z debelo folijo in prenesete v toplo sobo z visoko vlažnostjo.

Pravila za nego sadik: zalivanje in hranjenje

Pravila za nego sadik: zalivanje in hranjenje

Po približno enem tednu se bodo začeli pojavljati prvi poganjki. To pomeni, da je čas, da odstranite pokrov filma. Mlade sadike potrebujejo svetlobo in toploto, zato jih morate prenesti na toplo in dobro osvetljeno mesto..

Na tej stopnji razvoja rastline potrebujejo hranjenje. Prinašajo se med zalivanjem. Lesni pepel je za sadike zelo koristen. Priporočljivo je, da raztopino pepela dodate v namakalno vodo. Pripravljen je iz treh litrov vode in treh žlic pepela. Tudi v tem obdobju rastline potrebujejo mangan. Mlado papriko lahko zalivamo s šibko raztopino tega zdravila, izmenično z infuzijo pepela.

Zalivanje se izvaja neposredno pod rastlino in v majhnih količinah.

Ko bodo sadike rasle, bodo močni predstavniki te zelenjavne kulture vse bolj izstopali, šibke rastline bo treba odstraniti iz posode. Ko se na sadikah pojavi šesti list, izkušeni vrtnarji priporočajo ščipanje vrha. To bo prispevalo k nastanku stranskih stebel, na katerih bodo v prihodnosti nastali plodovi..

Pri gojenju sadik paprike ga je priporočljivo hraniti z raztopino superfosfata (2 žlici zdravila na 2 litra vroče vode). Pripravljeno raztopino dodamo v vodo med namakanjem. To gnojenje spodbuja nastanek jajčnikov in plodov..

Presaditev sadik paprike v tla in skrb zanjo

Sadike paprike lahko gojimo v rastlinjakih ali na običajnih odprtih gredicah. Pred sajenjem sadik je potrebno pripraviti luknje in jih napolniti s posebno hranilno mešanico humusa, lesnega pepela, eno žlico superfosfata in majhno količino ptičjega iztrebka. Po temeljitem mešanju vseh sestavin se vdolbinice obilno zalijejo z vodo.

Razdalja med sadikami je najmanj 30 centimetrov, razmiki med vrstami pa približno 70 centimetrov. Rastline prenesemo iz posamičnih posod na gredice skupaj z zemeljsko grudo, ne da bi jih razdelili.

Glavna pravila za nego rastlin so: redno in obilno zalivanje, stalno rahljanje tal in pravočasno hranjenje.

Super paprika v rastlinjaku na 6 hektarjih (video)

Super paprika v rastlinjaku na 6 hektarjih!. Spletno mesto "Vrtni svet"Super paprika v rastlinjaku na 6 hektarjih!. Spletno mesto