Priprava krompirja za sajenje

Skoraj vsi poletni prebivalci zelo odgovorno pripravijo semena zelenjave pred sajenjem na mestu. Podobno krompir, ki pogosto raste iz gomoljev, potrebuje pripravljalni postopek pred sajenjem. Obstajajo številni preprosti postopki, ki bodo vplivali na zgodnji vznik krompirja in njegov pridelek ter prihranili pred nekaterimi boleznimi. Analizirajmo pripravljalni postopek krompirja za sajenje.

Ozelenjevanje gomoljev

Gomolji krompirja, izbrani za sajenje, po običaju jeseni po žetvi ozelenijo. Če želite to narediti, morate krompir postaviti v 2-3 plasti na svetlo mesto, vendar brez neposredne sončne svetlobe. Po 10 dneh v krompirju nastane goveje meso, ki ščiti pred boleznimi, glodalci in različnimi škodljivci, zaceli pa tudi rane na gomoljih. Če pa pozimi niste dokončali urejanja okolice, ne skrbite in to storite le spomladi..

Sortiranje gomoljev

Izkušeni vrtnarji svetujejo, da krompir razvrstijo in zavržejo slabe in nezdrave gomolje. Bolje je, da to storite teden dni pred izkrcanjem. Kako prepoznate krompir, ki ne bo prinesel pridelka? Če želite to narediti, potrebujete raztopino sečnine: 1,5 kg na 10 litrov vode. Vanj morate dati krompir. Donosni in dober krompir se bo usedel na dno, bolni in nezreli pa na površino. Nato se usedli gomolji previdno posušijo in razdelijo v težne skupine (skupina 1 – 80-100 g, skupina 2 – 50-80 g, skupina 3 – 25-50 g).

velikost krompirja vpliva na čas njegovega vznikanja

Zakaj je ta ločitev koristna? In to je potrebno za udobje sajenja krompirja na vrtni gredici, ob upoštevanju velikosti – določene velikosti za določeno mesto. Ne pozabite, da velikost krompirja vpliva na čas njegovega nastanka in na vrtu z enako velikostjo krompirja bodo vsi vzklili skoraj istočasno. Prav tako je treba omeniti, da je grmovje z enako dolžino lažje slediti in v skladu s tem spustiti.

Zdravljenje gomoljev s fungicidi

Na površini krompirja lahko živi majhno število povzročiteljev naslednjih bolezni: krasta, ožig, alternarija, rizoktonija, formoza. Za zaščito pred razvojem bolezni je dovoljeno zdravljenje z biofungicidom.

Teden dni pred sajenjem krompirja uporabite Planriz, tik pred sajenjem Baksis, Alirin ali Fitosporin, Binoram in Agat 25K pa dvakrat: 5 dni pred sajenjem in neposredno na dan izkrcanja.

Ogrevanje in sušenje gomoljev

Malo pred sajenjem krompirja (10-15 dni) ga morate vzeti iz zimskega skladišča in ga postaviti na mesto s temperaturo 18-20 ° C (primeren je rastlinjak), ki ga preprosto potresemo. Ko se temperatura zniža, gomolje pokrijemo s krpami ali folijo. Med polmesecem bo krompir posušil, segrel in izgubil odvečno vlago. Ta metoda odlično ohrani gomolje med sajenjem in poveča stopnjo kalitve..

Nikanje gomoljev krompirja

Ta metoda bo pomagala pri pridobivanju velike letine krompirja, od kalitve do pojava pravih poganjkov. Lastniki poplavnih in ilovnatih tal ali tistih, v katerih je presežek šote, brez tega sploh ne morejo. Za kalitev jih morate 1 mesec pred sajenjem gomoljev prenesti na toplo in vlažno mesto. Rastlinjak je za to najbolj primeren. Krompir je treba tedensko nežno obračati, ne da bi odlomili kalčke.

Nikanje gomoljev krompirja

Katere so glavne točke med kalitvijo? Za začetek je to vzdrževanje različnih temperatur podnevi (12-18 ° C) in ponoči (okoli 6 ° C). Če je mogoče, je treba teden dni hraniti pri 20-22 ° C v zaprtih prostorih, preostanek časa pa znižati na 7-8 ° C. To pomaga, da se veliko brsti prebudi, hkrati pa preprečuje, da bi se kalčki raztegnili. Pomembna je tudi povečana vlažnost prostora, kjer je pred sajenjem shranjen krompir, najbolj optimalen je 85–95%. Pogosto je zaradi pomanjkanja vlage potrebno krompir namakati z vodo..

Ko bo krompir posajen, se bodo že pojavili centimetrski poganjki, na spodnjem delu pa koreninski zametki. To poveča stopnjo kalitve za približno 10-12 dni, za razliko od krompirja, ki ni kalil..

Prašenje gomoljev s pepelom

Večina vrtnarjev obožuje pepel zaradi dobrega vpliva na vsebnost škroba v krompirju, zato je običajno vrtno gnojilo. Krompir, namočen v vodi, je treba tik pred sajenjem namočiti v pepel – to bo povečalo donos in okrepilo prihodnje trepalnice.

Vse zgoraj navedene metode priprave pred setvijo krompirja je mogoče uporabiti, vendar niso vse potrebne. Dovolj je, da uporabite nekatere od njih – določite, kakšne pogoje imate za gojenje krompirja in čas, ki ga lahko v vročih dneh namenite vrtu..